Tjälknöl på rostbiff |
Tjälknöl
4 pers
Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek
Gör så här:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. När steken tinat så sätt i en stektermometer så håller du bättre koll. Låt temperaturen gå upp till 66 grader.
- Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt sedan lagen kallna.
- Lägg den varma steken i den kalla lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar.
- Skär köttet i tunna skivor.
Rotfruktsgratängen färdig för ugnen |
Rotfruktsgratäng
4 pers
500 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan (el. 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan
Gör så här:
- Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morötter och palsternackor.
- Koka upp mjölk, grädde och fond i en rymlig kastrull. Lägg i potatis, morot, palsternacka och pressad vitlök. Krydda med 1 tsk salt och lite peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Rör om ibland.
- Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.
Rotfruktsgratängen klar! |
Det här ska jag testa någon dag.
SvaraRadera