Limekryddad lax med örtsås och primörer |
I ett av de senaste numren av Allt om Mat fanns ett recept på fänkålskryddad lax. Fänkål fungerar inte så bra i familjen så jag kryddade på mitt sätt och gjorde en variant av receptet. Trots idogt tjatande från resterande familjemedlemmar så vägrade jag att ge mig ut och grilla i de få graderna halvstormande aprilväder. Jag använde en hel bit laxfilé med skinnet kvar. I originalreceptet är det skinnfri filé som man skär i bitar och tillagar endast i ugnen. Jag föredrar en god stekyta om jag får välja. Jag fräste på laxen rejält på köttsidan på grilljärnet istället och körde sedan in hela anrättningen i ugnen för att låta fisken gå klar där. Under tiden kan man ägna sig åt tillbehören och sippa lite på matlagningsölet som blev en skotsk ekologisk Black Isle (nr 1524) . Helt okej öl som doftar gott och har en bra balans mellan humle och malt. Frisk och ganska örtig/blommig i smaken. 4 av 5.
Limekryddad lax med örtsås och primörer
4 pers
600-800 gram laxfilé
valfri kryddning (jag använde Barking Mad Limepeppar från The Spice Tree)
1 msk salt
Örtsås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
0,75 dl hemmagjord fiskfond eller 1/2 dl konc fiskfond
1 1/2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl grädde
salt och peppar
2 dl grovhackade örter (jag använde dill och färsk bladspenat)
Smörslungade primörer:
några stjälkar salladslök
några rädisor
några sparrisar
färskpotatis
en rejäl klick smör
salt och peppar
Gör så här:
- Krydda laxen rejält med en blandning av dina valda kryddor och saltet. Lägg fisken i dubbla plastpåsar och lägg i kylen ca 8 timmar.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör på låg värme ett par minuter. Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka ihop till hälften.
- Tillsätt grädden och koka ihop några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Hit kan förberedas.
- Sätt ugnen på 125 grader. Stek den hela laxfilén med skinnsidan ner i stekpanna eller grilljärn. Vänd på laxen och ställ in hela stekjärnet i ugnen om det tål det. Stek tills innertempen är ca 55 grader.
- Ansa salladslök och rädisor. Bryt den nedersta delen av sparrisen och halvera på längden. Koka potatisen. Koka sparris, lök och rädisor ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör, salt och peppar.
- Tillsätt örter till såsen och mixa den skummig till en grön sås.
Ugnsbakad banan med mjölkchoklad, Yummy! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar