söndag 18 december 2011

Pepparkakscheesecake

Pepparkakscheesecake
Förra året gjorde jag en pepparkakscheesecake som blev lyckad. Nu ville jag prova en annan variant som jag hittat på en annan blogg (tack Tina) där det förövrigt finns en massa kul recept. Det här receptet ska bakas ett par gånger i ugnen och resultatet blev riktigt bra. Dekorationen snodde jag också rakt av då jag tyckte att det var fyndigt och snyggt.Alla gäster åt med både ögon och mun.

Pepparkakscheesecake

100 g pepparkakor
100 g digestivekex
100 g rumsvarmt smör
400 g philadelphia ost
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron
4 dl gräddfil
1/2 dl socker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Krossa pepparkakorna och digestivekexen och blanda med smöret.
  2. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna och höj temperaturen till 225 grader.
  4. Blanda philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet citronskal. Häll massan över den gräddade botten och grädda i 20 min.
  5. Ta ut kakan och låt den svalna. Sänk värmen till 175 grader. 
  6. Rör ihop gräddfil och socker och häll detta över kakan. Ställ in kakan i ugnen ca 5 min. Ta sedan ut den och låt den kallna. Jag tycker den är godast kylskåpskall. 
  7. Dekorera som du själv vill. 
Dekorerad med silverkulor och kanelstång

2 kommentarer:

  1. Kul att du hittade till min blogg och kul att du gjorde cheesecaken. Trevlig blogg du har med massa godsaker!

    SvaraRadera
  2. Mums! Det ser otroligt gott ut du, och verkligen snyggt dekorerad! Hoppas du haft en trevlig jul nu :)

    SvaraRadera