söndag 25 december 2011

Sotad lax med asiatisk sås och sallad



Supergott!

Finns det något vackrare än en laxbit på järnet?
Efter all stabbig julmat är det här perfekt mellandagsmat. Enkelt (förhållandevis) och lätt i betydelsen inte för mastigt och matigt....och fantastiskt gott! Laxen köptes färsk från fiskbilen men det fungerar säkert utmärkt med frysta filéer som man låter tina och sedan snabbgravar. Se till att vara försiktig med kryddningen. Absolut inget extra salt! Laxen blir precis lagom salt efter gravningen och sojasåsen som serveras till är salt i sig själv också. Jag använde ett par olika kryddblandningar som inte innehöll så mycket salt, annars får man vara försiktig med färdiga blandningar som ofta är salta. Laxen kan serveras både varm, ljummen och kall. Jag föredrar den lite varm. Salladen kan man också experimentera med och byta ut och lägga till, allt efter tycke och smak.

Sotad lax med asiatisk sås och sallad
4 pers

600 g laxfilé utan skinn
2 msk salt 
1 msk socker
Chilli Bean Sauce från kinesisk affär i Malmö
1 kruka färsk koriander
 
Sås
1 dl japansk soja
1/2 dl fisksås
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 msk chili bean sås, chilipuré eller färsk chili
 
Sallad 
1/2 mango
ca 2 cm strimlad färsk ingefära
1/4 gurka utan kärnor och skal
5 färska champinjoner
1 liten rödlök
2 dl färska böngroddar
1 klyfta vitlök
3 msk cashewnötter
salt
peppar
olja
 
Gör så här:
  1. Blanda salt och socker i en plastpåse och lägg i laxfilén. Låt den ligga i minst 1/2 timme, gärna 1-2 timmar, i rumstemperatur.  
  2. Blanda under tiden såsen av alla ingredienserna.
  3. Rosta nötterna till salladen lätt i olja i en stekpanna tillsammans med skivad vitlök.
  4. Skär gurkan i bågar och skiva champinjonerna och rödlöken tunt.
  5. Blanda salladen av mango, ingefära, gurka, champinjoner, groddar, vitlök och nötter. Krydda med lite salt och peppar.
  6. Skölj av laxen ordentligt i rinnande vatten och torka den sedan torr med hushållspapper. Pensla den runt om med olja och krydda med vad du finner lämpligt, dock ej salt!
  7. "Sota" till sist laxen i riktigt het panna i minimalt med fett ett par minuter på varje sida, rulla den i grovhackad koriander och skiva den sedan i ca 5 mm tjocka skivor. 
Laxen var svårskuren då skorpan blev hård och innanmätet ramlar sönder

1 kommentar: