Supergott! |
Finns det något vackrare än en laxbit på järnet? |
Sotad lax med asiatisk sås och sallad
4 pers
600 g laxfilé utan skinn
2 msk salt
1 msk socker
Chilli Bean Sauce från kinesisk affär i Malmö |
1 kruka färsk koriander
Sås
1 dl japansk soja
1/2 dl fisksås
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 msk chili bean sås, chilipuré eller färsk chili
Sallad
1/2 mango
ca 2 cm strimlad färsk ingefära
1/4 gurka utan kärnor och skal
5 färska champinjoner
1 liten rödlök
2 dl färska böngroddar
1 klyfta vitlök
3 msk cashewnötter
salt
peppar
olja
Gör så här:
- Blanda salt och socker i en plastpåse och lägg i laxfilén. Låt den ligga i minst 1/2 timme, gärna 1-2 timmar, i rumstemperatur.
- Blanda under tiden såsen av alla ingredienserna.
- Rosta nötterna till salladen lätt i olja i en stekpanna tillsammans med skivad vitlök.
- Skär gurkan i bågar och skiva champinjonerna och rödlöken tunt.
- Blanda salladen av mango, ingefära, gurka, champinjoner, groddar, vitlök och nötter. Krydda med lite salt och peppar.
- Skölj av laxen ordentligt i rinnande vatten och torka den sedan torr med hushållspapper. Pensla den runt om med olja och krydda med vad du finner lämpligt, dock ej salt!
- "Sota" till sist laxen i riktigt het panna i minimalt med fett ett par minuter på varje sida, rulla den i grovhackad koriander och skiva den sedan i ca 5 mm tjocka skivor.
Laxen var svårskuren då skorpan blev hård och innanmätet ramlar sönder |
Låter jättegott det här!
SvaraRadera