söndag 4 december 2011

Lussekatter

Inte de vackraste men sjukt goda
Jag fyller år i slutet av oktober och då får jag alltid nybakade lussekatter av min mamma. Perfekta till både form och smak.Tyvärr försår de inte särskilt länge då de är så försvinnande goda och alla i familjen äter dem. Alltså får jag baka själv om det ska bli konstant tillgång. Mina försök blir faktiskt lika goda men formen får jag aldrig till riktigt. Skit samma, det är ju inget skådebröd!

Lussekatter
30-50 st beroende på storlek

50 g jäst för söta degar
150 g smör 
5 dl mjölk
1 burk 250 gram Kesella
1 ägg
2 paket (á 1/2 gram) saffran
1/2 tsk salt
2 1/2 dl socker
ca 17 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C.
  3. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i 8-10 minuter.
  8. Låt svalna under bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar