lördag 22 oktober 2011

Gös med örttäcke

Örttäckt gös

Gösen är en insjöfisk som också finns längs hela vår ostkust. Det är en mycket uppskattad matfisk och gösen har ett fast och magert kött som det dessutom är grönt ljus att äta. Statusen är mycket god i insjöarna men är sämre här och var längs kusten.Vill man ha god och "grön" fisk så kan det tråkigt nog kosta en del också. Jag betalade 279 kronor kilot och då var det extrapris.....smakar det så kostar det!
Jag köpte filé med skinnet kvar. Filén var från en relativt stor fisk så jag skar ut ryggen och gjorde lämpliga portionsbitar av dessa tjocka fina bitar.

Gös med örttäcke
2 port

ca 400 gram gös
1 msk pressad citron
3 msk olja
salt
1 msk hackad persilja
3 msk hackad dill

Gör så här:
  1. Blanda citron och olja (jag tog olivolja men man kan likaväl ha en neutral rapsolja t.ex) och ha i lite salt.
  2. Skär gösen i portionsbitar och doppa dessa i citronoljan.
  3. lägg de finhackade örterna på en skärbräda och tryck fisken köttsida mot örterna så att de blir rejält täckta.
  4. Stek fisken först med skinnsidan ner på ganska hög värme. Det gör inte så mycket om skinnet blir lite bränt. 
  5. Sänk temperaturen och stek fisken klar med köttsidan ner. 
  6. Servera med en god vitvinssås, pressad potatis och någon grönsak eller sallad.
Lägg till bildtext

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar