Länsmansgården Mora Noret |
Vi har genom svärmors försorg haft förmånen att få bo några dagar i den gamla Länsmansgården på Noret i Mora. Länsmansgården som periodvis har fungerat som tingshus och senare som gästgiveri byggdes 1672. Mats Ersson Nohrman var då länsman i Mora och fick då bo i länsmansgården. Hans dagbok är en unik historisk källa. Det är den enda kända bevarade bondedagboken från 1600-talet. Genom sitt ämbete, och genom att han var bror till kyrkoherden i Mora blev han något av en centralgestalt i bygden. Hans sonson Gudmund, som antagit släktnamnet Norström var ansedd som en naturlig efterträdare till sin farfar och sin far som kronolänsman, men så blev det inte, eftersom han deltagit i dalupproret 1743. Moraallmogen bönföll konungen förgäves och intygade också "att ingen gård i hela Mora kunde vara så välbelägen som hans till gästgivargård". Gudmund Norström blev den förste gästgivaren i Mora Noret. Gästgiveriet upphörde omkring 1850, då gästgivarverksamheten flyttats till nuvarande Best Western Mora Hotell.
Länsmansgården |
Laxen grillades på engångsgrill |
Länsmansgårdens vitvinssås
4 pers
en scharlottenlök
1 1/5 dl vitt vin
1 msk vit balsamvinäger
1 1/2 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
krabb- och hummerost (Fjällbrynt)
dill
gräslök
socker, salt och peppar
Grillad lax med sparris och Länsmansgårdens vitvinssås |
Gör så här:
- Hacka och fräs löken i lite smör. Häll på vinet och balsamvinägern och koka ihop under några minuter.
- Sila bort löken. Häll på grädde och mjölk och lägg i buljongen.
- Ta ca 10 cm av osten i såsen, rör om.
- Smaka av med en nypa socker.
- Salta och peppra efter behag.
- Red såsen med lite såsredning om du vill ha den lite tjockare.
- Blanda i finhackad dill och gräslök eller gör som vi gjorde och servera det gröna vid sidan om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar