måndag 18 juli 2011

Länsmansgårdens vitvinssås

Länsmansgården Mora Noret

Vi har genom svärmors försorg haft förmånen att få bo några dagar i den gamla Länsmansgården på Noret i Mora. Länsmansgården som periodvis har fungerat som tingshus och senare som gästgiveri byggdes 1672. Mats Ersson Nohrman var då länsman i Mora och fick då bo i länsmansgården. Hans dagbok är en unik historisk källa. Det är den enda kända bevarade bondedagboken från 1600-talet. Genom sitt ämbete, och genom att han var bror till kyrkoherden i Mora blev han något av en centralgestalt i bygden. Hans sonson Gudmund, som antagit släktnamnet Norström var ansedd som en naturlig efterträdare till sin farfar och sin far som kronolänsman, men så blev det inte, eftersom han deltagit i dalupproret 1743. Moraallmogen bönföll konungen förgäves och intygade också "att ingen gård i hela Mora kunde vara så välbelägen som hans till gästgivargård". Gudmund Norström blev den förste gästgivaren i Mora Noret. Gästgiveriet upphörde omkring 1850, då gästgivarverksamheten flyttats till nuvarande Best Western Mora Hotell.

Länsmansgården

Laxen grillades på engångsgrill
Innan vi skulle resa därifrån skulle jag försöka mig på att laga något gott med de begränsade köksmöjligheter som fanns att tillgå. Laxen grillades med gott resultat på en engångsgrill utanför huset. Såsen blev en riktigt god vitvinssås som därför får namn efter gården där den lagades.

Länsmansgårdens vitvinssås
4 pers

en scharlottenlök
1 1/5 dl vitt vin
1 msk vit balsamvinäger
1 1/2 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
krabb- och hummerost (Fjällbrynt)
dill
gräslök
socker, salt och peppar

Grillad lax med sparris och Länsmansgårdens vitvinssås

Gör så här:
 1. Hacka och fräs löken i lite smör. Häll på vinet och balsamvinägern och koka ihop under några minuter.
 2. Sila bort löken. Häll på grädde och mjölk och lägg i buljongen.
 3. Ta ca 10 cm av osten i såsen, rör om.
 4. Smaka av med en nypa socker.
 5. Salta och peppra efter behag.
 6. Red såsen med lite såsredning om du vill ha den lite tjockare.
 7. Blanda i finhackad dill och gräslök eller gör som vi gjorde och servera det gröna vid sidan om.
"Gå gärna in och rösta på min sommarbild på Svenska Spels sida http://svenskaspel.se/?pageid=/kampanj/sommar-2011&entry=2946 så kanske jag kan vinna en systemkamera, vilket skulle innebära bättre bilder här....."

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar