Resultatet av det här dygnslånga tillagandet blev fantastiskt. Vi serverade det till kokt potatis, sås, sockerärtor och lingonsylt. Man kan annars äta det möra köttet precis som det är genom att dra av strimlor med fingrarna eller en gaffel eller lägga det i ett pitabröd med goda tillbehör.
Purjolöksaska
Skölj och dela purjolöken i blad. Sprid ut bladen i en braspanna och kör dem i ugnen på 200 grader till de är helt svarta. Smula, mortla eller mixa dem till ett pulver. Det behövs inte särskilt många blad för att få några matskedar pulver. Kan säkert vara en bra ingrediens i en "rub" till grillat.
Ugnstorkade purjolöksblad |
6-8 pers
1 1/2-2 kg fläskkarré
Kryddblandning:
1 msk purjolöksaska
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1-2 tsk timjan
1-2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
salt efter behag
några varv på pepparkvarnen
1 vitlöksklyfta (pressad)
saften av en halv citron
1/2 dl olivolja
Gör så här:
- Lägg alla de torra ingredienserna i en skål och rör om ordentligt så att allt blandas.
- Häll i vitlöken, citronsaften och olivoljan och blanda noga och gnid in köttet.
- Lägg i form, gryta eller lergryta, plasta in.
- Ställ i ugnen på 72-75 grader i 24 timmar.
Fläskkarré efter 24 timmar i ugnen |
Blackened Pulled Pork |
Mört, trådigt och smakrikt |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar