Jordgubbssylt med vanilj |
När vi kom hem från Zanzibar så var jag sugen på goda svenska jordgubbar och köpte några liter. Då, just då, blev Annette magsjuk. Hon drog med sig kampylobakter och parasiter från resan så jordgubbar stog inte så högt i kurs. Jag kunde inte äta upp alla jordgubbarna själv så det fick bli lite sylt. Receptet nedan är hämtat från ett av de senaste numren av Allt om Mat. Det är mycket enkelt och gott. Extra kul att vaniljen som jag använde inhandlades på en marknad i Stone Town.
Vaniljstänger från Zanzibar |
1 kilo jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång
Gör så här:
- Skölj och snoppa gubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak). Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Lägg bär och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret. Låt stå i 30 minuter så att bären saftar sig.
- Koka upp och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta av grytan och skumma av sylten.
- Häll upp på rena, varma burkar.
Enkelt och snabbt med bara tre ingredienser |
Sommar på burk |
Ser jättegott ut!
SvaraRaderaHoppas du har en fin sommar.
/Mia