Lägg till bildtext |
Färska rödingfiléer |
Fiskbilen hade riktigt fina rödingfiléer till bra pris. Röding är inget som jag tillagat särskilt ofta. Den säljs dessutom oftast hel. En anledning till att jag inte lagat röding är att den är rätt benig. Den här gången la jag ner lite extra jobb på filéerna och drog ut alla småben med en tång. Resultatet blev fantastiska benfria filéer som smakade himmelskt med tillbehören och den något otippade rödvinssåsen. Receptet kommer hittades på ICA-Kurirens hemsida.
Halstrad röding med blomkålspuré
4 pers
Röding
4 portionsbitar rödingfilé
1–2 msk rapsolja eller annan neutral
olja
salt och peppar
färsk timjan
Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
1 dl mellangrädde
1 msk finklippt gräslök
Rödvinssky
3 msk finhackad schalottenlök
1 msk rapsolja
1 msk strösocker
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk japansk soja
2 msk kalvfond
1 msk maizenaredning
1 msk smör
salt och peppar
Gör så här:
- Lägg blomkålen i buketter och bitar i en kastrull och häll på vatten så att det täcker, plus en tesked salt. Koka mjuk i cirka 15 minuter.
- Slå bort vattnet och ånga av. Häll på grädden och koka ihop så att det tjocknar. Mixa alltsammans till en fin puré.
- Smaka av med salt och peppar. Blanda i gräslöken.
- Fräs schalottenlöken i rapsoljan. Strö över sockret och fräs med. När det börjar bli brunt häller du i rödvin, vatten, soja och fond. Koka ihop i 4–5 minuter.
- Red av med maizenaredning, vispa i en smörklick och smaka av med salt och peppar.
- Dela rödingfiléerna. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Halstra fiskbitarna, börja med skinnsidan och stek sedan ca en minut på varje sida. Salta och peppra. Garnera med färsk timjan. Servera med exempelvis haricots verts.
Halstrad röding |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar