söndag 20 maj 2012

Årets första svenska och en smarrig dessert

Årets första "knudor"
Väderprognosen hade lovat ganska fint väder igår men dagen blev blåsig, regnig och lite småkall. Barnen var utflugna och Annette försökte sova efter en natts jobb. Själv började jag gårdagen på gymmet! var sedan och handlade tre! gånger. Först på Willys eftersom jag tyckte att jag gjort mig förtjänt av ett speciellt bakverk som bara de har. Jag handlade vad jag behövde för övrigt men någon svensk färskpotatis hade de inte. Nästa tur gick till ICA. Med korgen full av diverse onyttigheter och svensk färskpotatis och fickan tom så var det bara att cykla hem och hämta plånboken.

Riktigt god sill

Vad mer kan man begära?
På eftermiddagen kom väderomslaget och jag dukade upp utomhus, kokte potatisarna och serverade med de obligatoriska tillbehören. Hos oss är det gräddfil, gräslök från trädgården och lite olika sillsorter. Ibland en ägghalva. Vilka är era tillbehör? Årets sillsmak från Abba är fläderblom-citron. En riktigt god smaksättning och sillbitarna var perfekta i konsistens. Potatisarna var lite vattniga som de ibland är så här i början av säsongen.

Somrigt
Till dessert gjorde jag en citron- och limefromage med en rabarber- och jordgubbskompott. Mina rabarber växer i en hastighet så det är svårt att skörda tillräckligt. Desserten är riktigt somrig och god. Receptet är för 10 personer men går att minska såklart även om måtten blir lite knepigare. Jag delade receptet i fyra och då blir det svårt med äggen! Kom ihåg att fromagen behöver minst två timmar i kylen. Både fromagen och kompotten kan göras dagen innan om man ska ha gäster men täck då fromagen med plastfolie.

Citron- och limefromage med rabarber- och jordgubbskompott
Rabarber, modell snabbväxande
Citron- och limefromage med rabarber- och jordgubbskompott
10 pers

4 blad gelatin
1 citron (3/4 dl saft + skal)
2 lime (saft + skal)
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vispgrädde

Kompott:
3 stjälkar rabarber
1/2 liter jordgubbar
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång snittad och skrapad
mynta eller citronmeliss

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Riv skalet på lime och citron. Pressa ur saften i en bunke.
  2. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden.
  3. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt det rivna skalet och saften från citron och lime. 
  4. Lyft över gelatinbladen i en kastrull och smält dem på mycket låg värme. Häll under vispning i gelatinet i ägg- och sockerblandningen. Vänd sedan ner grädden och sist äggvitan med en slickepott. 
  5. Fördela smeten i 10 glas eller portionsformar och ställ kallt i minst två timmar.
  6. Skala rabarbern och skär i cm-stora bitar. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor. 
  7. Lägg rabarbern i en kastrull och täck precis med vatten. Låt koka upp och koka ca 2 minuter. Häll bort vattnet, tillsätt strösocker och vaniljskrap. Låt sockret smälta av eftervärmen. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i jordgubbarna. Ställ sedan svalt.
  8. Ta fram fromagen och klicka på kompott. Servera med något blad mynta eller citronmeliss.
Perfekt avslutning!

4 kommentarer:

  1. Svensk sommar i ett nötskal! Nostalgiskt när man sitter i London! Hälsn. Nina!

    SvaraRadera
  2. Va hungrig man blir av att vara inne och kika på din blogg! Jättefina bilder. Hälsningar från en lärarstudent

    SvaraRadera
  3. Det var tidiga potatisar. Vi har just ägnat kvällen åt att planera midsommar, nu blir man ju än mer taggad! :-)

    SvaraRadera
  4. Hej.
    Undrar vad Willys har för bakverk som du uppskatter så mycket?
    Annars, tack för en härlig matblogg som jag tittar in till dagligen.
    Annette

    SvaraRadera