torsdag 10 maj 2012

Grillad tandoorilax med mangokräm och myntayoghurt

Tandoorilax
Supergod lax med riktigt smarriga tillbehör. Receptet härstammar från ett inte allt för gammalt nummer av Allt om Mat. Jag hade bra fart på grillen så jag lyckades nästan bränna laxen. Det gjorde dock inget då det blev en härligt god skorpa på fisken. I vanliga fall brukar man räkna med ca 150 gram lax per person men i min familj räcker inte det, därav mängden lax i receptet.

Gott med grillade citrushalvor till

Tandoorilax
4 pers

600-800 gram laxfilé
1 tsk salt
2 msk tandoorikrydda

Mangokräm
1 mogen mango
2 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
rivet skal av en halv lime
1/2 msk farinsocker
1/4 röd chili

Fantastiskt god mangokräm som passar till allt grillat

Gurka
1/2 gurka
2 msk dillkvistar
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 tsk flingsalt
lite nymald svartpeppar

Gurka med dill
Myntayoghurt
2 myntakvistar
2 dl matyoghurt eller annan god yoghurt typ grekisk eller turkisk
2 krm salt
lite nymald svartpeppar

Gör så här:
  1. Salta fisken och låt den vila i rumstemperatur en timme.
  2. Kräm: Skala, kärna ur och skär 1/4 av mangon i små tärningar. Mixa resten av mangon slät med mango chutney, vinäger och vatten. Blanda i limeskal och socker. Finhacka chilin. Blanda ner chili och mangotärningarna.
  3. Gurka: Skiva gurkan tunt. Blanda med övriga ingredienser.
  4. Myntayoghurt: Repa bladen från myntan och strimla fint. Blanda med yoghurt, salt och peppar.
  5. Torka fisken med hushållspapper. Gnid in tandoorikrydda och grilla hastigt med köttsidan ner. Passa den noga. Vänd och grilla klart med skinnsidan ner. Använd gärna termometer och ta laxen vid 45 grader. Servera med tillbehören och ris eller quinoa.
Med en termometer har du järnkoll

Ris funkar bra till fisken

Underbar konsistens på laxen
Goda tillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar