Tandoorilax |
Gott med grillade citrushalvor till |
Tandoorilax
4 pers
600-800 gram laxfilé
1 tsk salt
2 msk tandoorikrydda
Mangokräm
1 mogen mango
2 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
rivet skal av en halv lime
1/2 msk farinsocker
1/4 röd chili
Fantastiskt god mangokräm som passar till allt grillat |
Gurka
1/2 gurka
2 msk dillkvistar
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 tsk flingsalt
lite nymald svartpeppar
Gurka med dill |
2 myntakvistar
2 dl matyoghurt eller annan god yoghurt typ grekisk eller turkisk
2 krm salt
lite nymald svartpeppar
Gör så här:
- Salta fisken och låt den vila i rumstemperatur en timme.
- Kräm: Skala, kärna ur och skär 1/4 av mangon i små tärningar. Mixa resten av mangon slät med mango chutney, vinäger och vatten. Blanda i limeskal och socker. Finhacka chilin. Blanda ner chili och mangotärningarna.
- Gurka: Skiva gurkan tunt. Blanda med övriga ingredienser.
- Myntayoghurt: Repa bladen från myntan och strimla fint. Blanda med yoghurt, salt och peppar.
- Torka fisken med hushållspapper. Gnid in tandoorikrydda och grilla hastigt med köttsidan ner. Passa den noga. Vänd och grilla klart med skinnsidan ner. Använd gärna termometer och ta laxen vid 45 grader. Servera med tillbehören och ris eller quinoa.
Med en termometer har du järnkoll |
Ris funkar bra till fisken |
Underbar konsistens på laxen |
Goda tillbehör |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar