onsdag 5 oktober 2011

Blackened Pulled Pork

Det här receptet hittade jag i någon av alla villatidningar som fyller brevlådan så fort du är ägare av villa eller radhus. Ibland händer det att jag bläddrar i någon av dem och det var då som det här receptet dök upp. Spännande med ett annorlunda recept med fläskkarré. Denna styckningsdetalj hör annars inte till favoriterna annat än när det grillas, då är det super. Annat som var nytt för mig var purjolöksaska. Det lär vara grunden till många kryddor som innehåller löksmak.
Resultatet av det här dygnslånga tillagandet blev fantastiskt. Vi serverade det till kokt potatis, sås, sockerärtor och lingonsylt. Man kan annars äta det möra köttet precis som det är genom att dra av strimlor med fingrarna eller en gaffel eller lägga det i ett pitabröd med goda tillbehör.

Purjolöksaska

Skölj och dela purjolöken i blad. Sprid ut bladen i en braspanna och kör dem i ugnen på 200 grader till de är helt svarta. Smula, mortla eller mixa dem till ett pulver. Det behövs inte särskilt många blad för att få några matskedar pulver. Kan säkert vara en bra ingrediens i en "rub" till grillat.

Ugnstorkade purjolöksblad
Blackened Pulled Pork
6-8 pers

1 1/2-2 kg fläskkarré
Kryddblandning:
1 msk purjolöksaska
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1-2 tsk timjan
1-2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
salt efter behag
några varv på pepparkvarnen
1 vitlöksklyfta (pressad)
saften av en halv citron
1/2 dl olivolja

Gör så här:
  1. Lägg alla de torra ingredienserna i en skål och rör om ordentligt så att allt blandas. 
  2. Häll i vitlöken, citronsaften och olivoljan och blanda noga och gnid in köttet.
  3. Lägg i form, gryta eller lergryta, plasta in.
  4. Ställ i ugnen på 72-75 grader i 24 timmar.
Fläskkarré efter 24 timmar i ugnen

Blackened Pulled Pork
Mört, trådigt och smakrikt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar