Torskrygg med stompad potatis, Beurre blancsås, räkor, dill och gurka
4 pers
800 gram färsk torskrygg
god potatis typ Amadine
en liten burk "pillade" räkor eller allra helst färska såklart
en halv gurka
dill
smör
salt och peppar
Beurre Blancsås
4 pers
250 gr smör
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
3 st scharlottenlökar
ev. lite pressad citron
gräslök
salt och peppar
Gör så här:
- Koka potatisen, gärna med skal om det är tunt.
- Dela torsken i fyra portionsbitar och stek dem hastigt på köttsidan i en rejäl klick smör på medelvärme så att den får en fin yta, Lägg över på ugnsfat och häll över smöret. Salta och peppra och sätt in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 47 grader.
- Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Dela sedan gurkan i mindre bitar och blanda med skalade räkor och lite finhackad dill.
- Såsen: Blanda finhackad lök, vinäger och vin och koka ner till hälften.
- Sila bort löken och ställ sedan tillbaks på plattan. Klicka i smör under kraftig vispning tills allt smör är i. Lägg i finhackad gräslök. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
- Mosa potatisen grovt med en mosstöt. Blanda gärna i lite smält smör. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar