torsdag 17 november 2011

Rimmad torskrygg med blomkålspuré

Rimmad torskrygg med gott skinksmul och blomkålspuré

Att rimma fisk innebär att man lägger den i saltat vatten en stund före tillagning. Detta görs för att få ett fastare kött som inte går sönder så lätt. Du behöver dessutom inte vara orolig för att glömma att salta fisken eftersom den blir salt av rimningen. Att ta så mycket salt att det smakar som havsvatten är en ganska bra mått. Låt fisken ligga åtminstone en halvtimme och torka av före tillagning. Detta fungerar bra med all typ av fisk och kan göras även om det inte står i receptet. Man kan också experimentera med lite mer salt och ta samma mängd socker. Blir nästan åt det gravade hållet om det får stå en stund.

Rimmad torskrygg med blomkålspuré och tomatsalsa
2 pers

ca 350 gram torskrygg
salt
socker
vatten
2 skivor serrano el. liknande
solrosskott

Blomkålspuré
Ett blomkålshuvud (litet)
2,5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
(ev 2 msk chévre)

Tomatsalsa
3 msk finhackad soltorkad tomat i olja
1 tomat
2 msk olja från de soltorkade tomaterna

Gör så här:
  1. Skär torsken i portionsbitar och lägg dem i vatten med lite salt (och ev. socker) i minst 30 minuter.
  2. Torka av fisken och lägg den i en ugnsfast form med rejäl klick smör på. In i ugnen på 175 grader till innertempen är 45 grader.
  3. Dela blomkålen i buketter och koka tills den är mjuk. Värm grädden och mixagrädden lite i taget med blomkålen tills du är nöjd med konsistensen. Salta och peppra.
  4. Blanda finhackad tomat med de soltorkade och oljan.
  5. Stek skinkan hastigt i varm torr panna tills den blir hård. Dela eller smula den.
  6. Lägg upp och servera med grillad citron!

Fräscht och gott

3 kommentarer:

  1. Rimma fisk har jag aldrig testat, men nu blev jag riktigt sugen på det!

    SvaraRadera
  2. Det här låter verkligen riktigt gott. Vad skulle du servera som dryck till denna anrättning tro? Chablis? Något rött vin?

    SvaraRadera
  3. Kan nog tänka mig ett gott rödvin till.....

    SvaraRadera