Mexican Pulled Pork |
I lördags när jag läste Sydsvenskan så hittade jag ett längre matreportage som handlade om taco fast på riktigt så att säga. Recepten i artikeln var hämtade från en bok som heter "Taco Mexican Style" . Jag fastnade för ett recept på en variant av pulled pork som lät riktigt spännande. Jag lagade till köttet som blev riktigt gott. Hela familjen var överens om att detta var världsklass! Jag gjorde några modifikationer som jag tyckte var viktiga. Enligt originalreceptet skulle det vara dubbelt så mycket cayenne och oregano men jag misstänkte att det skulle bli för starkt och min fru är inte något större fan av oregano. Man skulle dessutom ha med pepparfrukten när man mixade vätskan. Detta undvek jag också vilket nog var klokt om alla skulle kunna äta det utan att gråta. I originalet skulle det dessutom vara guajillochili. Jag använde jalapeno istället.
Brödet var oerhört lätt att blanda ihop och grädda och hela anrättningen kändes såå mycket fräschare än vanlig halvfabrikatssofftaco på påse. Den picklade löken hämtades också från artikeln.
Pulled Pork-Taco
4-6 pers
8oo gram benfri fläskkarré
1 jalapeno eller annan chili
5 vitlöksklyftor
1 apelsin, rivet skal och saften
1 lime, saften
1 msk japansk soja
1/2 msk cayennepeppar
1/2 msk torkad oregano
2 tsk salt
33 cl Coca-Cola (ej light)
eventuellt vatten
Gör så här:
- Skär karrén i "grytbitar" och lägg i en gjutjärnsgryta.
- Lägg i den hela chilin och finhackad vitlök.
- Lägg i övriga ingredienser, Vätskan ska täcka köttet så fyll upp med vatten om det behövs.
- Låt grytan småkoka i 2-3 timmar tills köttet börjar koka sönder.
- Häll av vätskan i en bunke eller liknande och mixa med stavmixer. Ha med chilifrukten (utan stjälk) om du vågar. Häll sedan tillbaka en del i grytan och låt det puttra ett tag till tills vätskan dunstat. Mosa gärna sönder köttet så det blir riktigt trådigt och fint.
- Smaka av och häll eventuellt på mer av vätskan.
- Servera tillsammans med tortillabröd, picklad rödlök, någon sallad, tomater, salsa, majs eller vad du själv vill ha som tillbehör.
Picklad rödlök är gott tillbehör |
Picklad rödlök (Cebolla roja al escabeche)
6-8 pers
2 rödlökar
2 limefrukter, saften
1/2 dl äppelcidervinäger
salt
Gör så här:
- Strimla rödlöken fint och blanda med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i minst 15 minuter.
ca 10 st
50 gram smör
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl kokhett vatten
Gör så här:
- Skär smöret i kuber. Blanda med vetemjöl och salt till en smulig blandning.
- Tillsätt lite vatten i taget medan du blandar och knådar till en smidig deg.
- Dela degen i ett tiotal bitar som du kavlar ut tunt på mjölat bord-
- Grädda i torr och medelvarm teflonpanna och håll sedan bröden varma under bakduk.
Hemmagjord variant på taco med guacamole |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar