söndag 3 juni 2012

Rabarbercheesecake


Rabarbercheesecake
Jag skördade massor av rabarber the other day och så hittade jag detta recept i ett av de senaste numren av Allt om Mat. Resultatet blev riktigt gott och såg dessutom väldigt trevligt ut vilket ju inte är någon nackdel. Mandeln i botten gör det hela lite crunchy. Se till att rabarberbitarna är lika tjocka så att de blir lagom mjuka samtidigt.

"Asta" gillade också kakan!
Rabarbercheesecake
ca 15 bitar

175 gram digestivekex
100 gram sötmandel
75 gram smör
500 gram mascarponeost
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
500 gram rabarber
1/2 dl råsocker
1 dl rödvinbärsgelé

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa kex och mandlar och blanda i smält smör. Tryck ut blandningen i en bakpappersklädd form, ca 20 x 30 cm.
  2. Blanda mascarpone, crème fraiche, ägg och socker. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
  3. Ansa rabarbern och skär i lagom stora stavar. Klyv dem på längden om de är grova. Lägg dem i en gryta och strö över råsockret. Låt koka på svag värme tills de är mjuka. Tar någon minut bara. Ta upp och lägg på hushållspapper så att saften försvinner. Lägg dem sedan snyggt på den nygräddade kakan. Låt kallna.
  4. Smält gelén och pensla på kakan. Kyl den och skär i bitar. Garnera med mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar