söndag 27 februari 2011

Röd curry med räkor och gurksallad

Asiatisk gurksallad

Jamie Oliver har en trevlig serie matprogram som nu sänds i TV4+ klockan 21.30 på onsdagar. Serien heter "Middag på 30 minuter" och det är precis vad det handlar om. I ett av avsnitten gjorde han en röd curry med massor av färska smarriga ingredienser. Det såg så grymt gott ut så det bestämde jag mig för att planka. Min variant gjorde jag på färdigpillade räkor (skala räkor är nåt av det tråkigaste jag vet). Jag hade även botaniserat i de asiatiska butikerna på Möllan i Malmö för att ha så mycket färska ingredienser som möjligt. Du kanske inte får tag på allt men prova dig då fram med torkade alternativ. Nu kör vi:

Räkor i röd curry
4 pers

2 st citrongrässtjälkar
1 st röd chili
2 st vitlöksklyftor
4 st kaffirlimeblad, färska, torkade eller frysta
1 bunt koriander, färsk
2 st grillade paprikor på burk
2 tsk tomatpuré, rågade
1 msk fisksås
2 msk soja
1 tsk sesamolja
2 cm ingefära, färsk
200 g salladsärtor
200-300 g pillade räkor  
1 burk kokosmjölk, 400 ml


Mixade godsaker med min gamla trotjänarmixer

Gör så här:
  1. Sätt en stor stekpanna på medelvärme.
  2. Skär av ändarna och plocka bort de yttersta bladen på citrongräset. Banka stjälkarna med sidan av en kniv.
  3. Mixa citrongräset med chili (ta ur kärnorna), skalade vitlöksklyftor, limeblad, koriander, paprikorna, tomatpurén, fisksås, soja, sesamolja och skalad ingefära. Mixa till en "pasta". Du kan behöva skrapa ner bitar med en slickepott från sidorna och mixa igen, för att få med allt.
  4. Fräs salladsärtorna i lite olja.
  5. Skeda i currypastan. Rör runt och stek i en minut eller två innan du häller i kokosmjölken.
  6. Rör om medan det smälter ihop och blandar sig. Puttra några minuter. 
  7. Lägg sedan i räkorna (tinade om de varit frysta) och låt allt bli varmt.
  8. Servera med ris och gurksallad.
Asiatisk gurksallad
2 cm ingefära, färsk
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 lime
1 gurka
1 näve koriander, färsk
1/2 röd chili, färsk

Gör så här:
  1. Skalan och riv 2 cm färsk ingefära på en tallrik.
  2. Blanda med 1 matsked soja, 3 matskedar olivolja och 1 tesked sesamolja.
  3. Pressa i juicen av en lime och smaka av.
  4. Använd en potatisskalare och skala ner gurkan i långa skivor över tallriken.Kasta den vattniga mittendelen med kärnor.
  5. Ta en näve koriander och finhacka stjälkarna. Lägg bladen åt sidan. Strö stjälkarna över gurkan.
  6. Finhacka en halv chili och strö över. Låt stå men blanda inte om förrän det är dags att äta.

 

Räkorna var så små så de nästan försvann, men gott blev det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar