onsdag 22 december 2010

Julbröd med julmust

Nybakt julmustbröd

Det här brödet blir fantastiskt gott. Jag har fått receptet från en bekant (tack Carina!) och har bakat det flera år i rad. Finns risk för att det blir en klassiker på julbordet. Jag brukar välja bort russinen för att brödet ska gå hem hos barnen också.

Julbröd med julmust
2 limpor

25 gram jäst
5 dl julmust
50 gram smör
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 dl sirap
russin
rågsikt

Smält smöret och blanda med julmusten tills det når ca 37 grader. Häll över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda i kryddorna och sirapen. Blanda i rågsikt (och russin) tills du får en deg som du kan arbeta med. Låt jäsa i en timme. Baka ut till två limpor. Låt jäsa i en halvtimme till. Baka i 200 graders ugn i ca 40 minuter. Ett tips: Har du en stektermometer så kan du kolla att brödet har nått 95 grader, då är det klart. Låt svalna under duk på galler.

Skinkmacka

3 kommentarer:

  1. Vilken rolig idé! Julmust i bröd. :) Den här måste jag prova. Ska även göra pepparkakscheesekakan, den verkar supergod!
    Tack för bra inspiration och fin sida.

    SvaraRadera
  2. Ola Davidsson

    Perfekt! Har precis satt en deg nu. Ska bli spännande vad släkten säjer om detta:)

    SvaraRadera
  3. Testade att baka de i helgen och de va verkligen as gott :)

    SvaraRadera