lördag 26 februari 2011

Hel fläskfilé med morotsbearnaise och bulgur

Fläskfilé med morotsbea och bulgur

Originalreceptet var med lammfilé men  till vardags fungerar det lika bra med fläskfilé. Morotsbearnaisen kommer från tidningen Buffé där den fick väldigt högt betyg från läsarna. Själv tyckte jag att den blev frisk och god men prova gärna att "hotta" upp den med lite finhackad chili. Kan nog bli rätt snygg färgkombo dessutom. Bulgurn kokte jag med grönsaksbuljong och till sist pressade jag i lite citronjuice och blandade i lite hackad bladpersilja när den var klar.

Hel fläskfilé med vitlök och citron
4 pers

ca 600 gram fläskfilé
1 vitlöksklyfta
rivet skal av en citron
salt och peppar

Gör så här:
  1. Putsa filén. bryn den runt om i het stekpanna i 1 msk smör och 1 msk olja. Krydda med salt och peppar.
  2. Sänk värmen och fortsätt steka tills innertemeperaturen är 68-70 grader.
  3. Finhacka vitlöken och blanda med rivet citronskal. Rulla filén i "strösslet". Låt den vila några minuter.
  4. Skär filén i skivor och servera med citronbulgur och morotsbea.
Morotsbearnaise
Gör så här:
  1. Skala och skär 4 morötter i cm-stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Repa 5-7 färska dragonkvistar. Spara bladen och lägg stjälkarna i en liten kastrull.
  3. Häll på 1/2 dl vitvinsvinäger. Låt koka tills hälften av vinägern återstår. Ta bort kvistarna.
  4. Häll av morötterna och mixa till en helt slät puré med stavmixer eller i matberedare.
  5. Tillsätt vinägern, dragonbladen och 75 gram rumsvarmt smör i klickar. 
  6. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. oh, morotsbearnaise låter väldigt spännande! Det ska jag komma ihåg ;) Trevlig blogg du har!

    SvaraRadera