tisdag 7 december 2010

Hemmagjord marsipan

Skållade och skalade mandlar

Marsipan eller mandelmassa? Begreppsförvirringen är total och inte blir man klokare om man slår upp respektive ord på Wikipedia. Marsipan är en blandning av mandel och socker som valsas samman. Bindemedlet är mandeloljan från mandeln. Ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa å sin sida är också en blandning av mandel och florsocker men med glukossirap eller äggvita som bindemedel. Tidigare fanns det krav på att massan skulle innehålla minst 50% mandel för att få kallas mandelmassa men så icke längre. Förr sa man att mandelmassa innehöll minst 50% mandel och marsipan så lite som 25%, men utan kraven så faller det också. Vad som är vilket och var isåfall gränsen går mellan det ena och det andra låter jag vara osagt. Här kommer iallafall ett väldigt gammalt recept på marsipan. Denna supergoda marsipan har hört julen till ända sedan jag var barn. Mamma kommer inte ihåg varifrån receptet kommer från början. Vi gjorde oftast inget speciellt med marsipanen mer än att färga och forma på enklast möjliga vis. Godast är den nämligen "naturell". Idag gjorde jag dock en "stubbe" fylld med Odense nougat och med choklad utanpå. Yummy!

Färgad marsipan på burk

Hederlig gammal kvarn
Marsipan

50 gram smör
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
300 gram sötmandel
700 gram florsocker

Smält smöret i vattnet. Koka upp. Häll i vetemjölet och vispa hastigt tills degen släpper pannan. Låt denna degklump kallna. Koka upp mandeln i vatten, låt svalna eller häll i lite kallvatten, skala och mal mandeln. Jag använder en gammal handkvarn men det går säkert att finfördela mandeln i en matberedare. Allt blandas samman. Blir marsipanen för kladdig så tillsätt mer florsocker tills du får en hanterbar massa. Sedan är det bara fantasin som sätter gränser.


Marsipanrulle

2 kommentarer:

  1. Har aldrig gjort egen marsipan, men det här gör mig sugen på att försöka! (är dock en j***l på att baka mandelmusslor)

    SvaraRadera
  2. Hej jag skulle vilja göra just din marsipanrulle så jag undrar ifall du skulle kunna vara världens snällaste att skicka över ett recept till mig =) Hittade bilden på din julstubbe och då sa det bingo!!!

    Skulle vara överlycklig om du kunde hjälpa mig med detta Mvh Malin stark_som_bamse@hotmail.com

    SvaraRadera