Hjortkött var ursprungligen känt som köttet för kungligheter, då bara dessa och det övriga hovet fick föda upp och äta hjort. Idag kan vem som helst få tag i hjortkött, iallafall fruset sådant. I en broschyr från Söderås Hjort om hjortkött så skriver man att kött från hjortdjur är:
• Ekologiskt
• Miljövänligt
• Hållbart
• Djuretiskt
• Svenskproducerat
• Tillgängligt
• Nyttigt
• Kolesterolfattigt
• Fettsnålt
• Järnrikt
• Selenrikt
• Omega3 rikt
Innanlår av dovhjort |
Låter ju ganska bra. Är det dessutom gott så skadar det ju inte.
Den här rätten blev riktigt bra. Inspirationen hämtades från flera olika recept på nätet. Resultatet blev mitt eget och alla i familjen åt med riktigt god aptit, även om minstingen (8 år) hade vissa synpunkter; moset var inte tillräckligt mosat, "gojan" på köttet var inte gott och rotfrukterna var för hårda. Undrar om jag har uppfostrat en liten matkritiker här hemma!
Innanlår av dovhjort
4 pers
ca 600 gram innanlår
1 msk dijonsenap
2 msk äppelchutney (eller annan chutney)
Gör så här:
- Dela innanlåret i fyra portionsbitar.
- Bryn bitarna i olja.
- Blanda ihop senap och chutney och pensla detta på bitarna.
- Sätt in i 150 graders ugn till innertempen är 53 grader.
- Ta ut och vira in i folie. Låt vila i 10 minuter.
Rotfrukter med lime och parmesan
ca 300 gram blandade rotfrukter. Jag använde kålrot, morötter, rotselleri och persiljerot
1 lime
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
salt och peppar
Gör så här:
- Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar.
- Stek rotfrukten i olja på medelvärme tills de mjuknat något.
- Tillsätt riven vitlök och stek lite till.
- Pressa limen över det hela.
- Blanda i riven parmesan.
- Salta och peppra.
Kålrot, morort, persiljerot och rotselleri |
Potatismoset skojade jag till lite genom att koka potatisen med några små bitar jordärtskocka och några småbitar kålrot. Sedan blandade jag i lite god olivolja också.
Slutresultatet blev smaskens! |
Håller på att laga, betyget sen:)
SvaraRaderaHa en bra helg:)
Ser gott ut! Skall testa ditt recept ikväll.
SvaraRaderaFantastiskt gott, tack för tipset!
SvaraRaderaTack själv för feedback, alltid kul!
SvaraRadera