Dovhjort och svartrötter |
Sista biten hjort som vi hade i frysen visade sig vara den bästa. Ryggfilén blev fantastiskt mör och god. Tillbehören var också perfekta och för ovanlighets skull var jag helt nöjd med resultatet.
Rygg av dovhjort
4 pers
ca 600 gram ryggfilé av hjort
blandade örter
smör och olja
salt och peppar
Gör så här:
- Putsa ryggfilén och stek den sedan runt om i smör och olja. Salta och peppra och blanda i örter (gärna frysta) och ös köttet.
- In med köttet i ugnen i 80 grader ca 1 1/2 timme tills köttet har nått 58 grader innertemperatur.
- Vira in i folie och låt vila ca tio minuter.
- Skär upp i 2 cm skivor
Dovhjortsrygg |
Dovhjortsrygg med örter |
Gräddkokta svartrötter
4 pers
2 svartrötter
1 dl grädde
salt och peppar
Gör så här:
- Skala rötterna och dela på snedden i ca tvåcentimeters bitar.
- Koka dem i vatten ca fem minuter.
- Häll av vattnet och fräs dem hastigt i lite smör.
- Häll på grädden och puttra ett par minuter tills såsen blir lagom i konsistensen.
- Smaksätt med salt och peppar.
Gräddkokta svartrötter är perfekt tillbehör till kött. |
Rödvinssås
4 pers
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ett par kvistar färsk timjan
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk kalvfond
ca 2 dl rödvin
ca 3 dl vatten
salt och peppar
Gör så här:
- Skala och dela morot, lök och vitlök. Fräs detta i smör.
- Blanda i tomatpuré, timjan och vin. Låt puttra tills bara hälften återstår.
- Häll på vattnet och låt det hela puttra minst 20 minuter
- Sila såsen.
- Klicka i en rejäl klick smör och smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite mer fond.
Det här fick det till att börja vattnas i munnen.
SvaraRaderaSnyggt fotat.
Tack för komplimangen! Speciellt när det kommer från ett proffs.... Snygga bilder själv!
SvaraRaderaIbland får man till det med sin lilla Canon Ixus 750.