fredag 18 februari 2011

Rygg av dovhjort med gräddkokta svartrötter och mustig rödvinssås

Dovhjort och svartrötter

Sista biten hjort som vi hade i frysen visade sig vara den bästa. Ryggfilén blev fantastiskt mör och god. Tillbehören var också perfekta och för ovanlighets skull var jag helt nöjd med resultatet.

Rygg av dovhjort
4 pers

ca 600 gram ryggfilé av hjort
blandade örter
smör och olja
salt och peppar

Gör så här:
  1. Putsa ryggfilén och stek den sedan runt om i smör och olja. Salta och peppra och blanda i örter (gärna frysta) och ös köttet.
  2. In med köttet i ugnen i 80 grader ca 1 1/2 timme tills köttet har nått 58 grader innertemperatur. 
  3. Vira in i folie och låt vila ca tio minuter.
  4. Skär upp i 2 cm skivor
Dovhjortsrygg

Dovhjortsrygg med örter

Gräddkokta svartrötter
4 pers

2 svartrötter
1 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skala rötterna och dela på snedden i ca tvåcentimeters bitar.
  2. Koka dem i vatten ca fem minuter.
  3. Häll av vattnet och fräs dem hastigt i lite smör.
  4. Häll på grädden och puttra ett par minuter tills såsen blir lagom i konsistensen. 
  5. Smaksätt med salt och peppar.
Gräddkokta svartrötter är perfekt tillbehör till kött.


Rödvinssås
4 pers

1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ett par kvistar färsk timjan
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk kalvfond
ca 2 dl rödvin
ca 3 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skala och dela morot, lök och vitlök. Fräs detta i smör. 
  2. Blanda i tomatpuré, timjan och vin. Låt puttra tills bara hälften återstår.
  3. Häll på vattnet och låt det hela puttra minst 20 minuter
  4. Sila såsen.
  5. Klicka i en rejäl klick smör och smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite mer fond.

2 kommentarer:

  1. Det här fick det till att börja vattnas i munnen.
    Snyggt fotat.

    SvaraRadera
  2. Tack för komplimangen! Speciellt när det kommer från ett proffs.... Snygga bilder själv!
    Ibland får man till det med sin lilla Canon Ixus 750.

    SvaraRadera