tisdag 27 december 2011

Gryta på ytterlår av hjort

Hittade en bit hjortkött långt in i frysen och det passar väl bra så här i höstrusket. Ytterlår lämpar sig utmärkt till ett långkok i gryta så det fick det bli.

Hjortgryta på ytterlår
Hjortgryta
4-6 pers

ca 500 gram hjortytterlår eller annat bra grytkött
ca 4 dl vatten
1dl portvin
1 dl grädde
2 msk soja
1 msk tomatpuré
1 msk vinbärsgelé
2 msk ajvar
2 pressade vitlöksklyftor
3 morötter i stora bitar
1 gul lök i bitar(typ båtar)
100 gram champinjoner i kvartar
2 msk fond (jag använde både kalv- och viltfond)
1 lagerblad
salt
peppar

Gör så här:
  1. Skär köttet i lämpliga bitar och stek dem på hög värme runt om. Lägg i gryta.
  2. Häll i övriga ingredienser utom grädden och gelén och låt puttra minst 1 timme.
  3. Häll i grädden och gelén och låt det hela koka upp igen,
  4. Smaka av med salt och peppar och red av den med lite såsredning om du vill ha den tjockare. Servera med vad du vill. Jag gjorde helt otippat en potatisgratäng till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar