fredag 11 februari 2011

Torskrygg med gräddstuvad spenat och jordärtskockspuré


Fredag är fiskdag. Fiskbilen kommer till byn och är ett självklart mål sedan flera år tillbaks. Utbudet är stort och det är alltid svårt att bestämma sig. Denna fredag hade jag iallafall bestämt mig. Torskrygg skulle det bli! Ett säkert kort som det är svårt att misslyckas med. Bitarna som de hade kvar var skinnfria, lite små och lite ojämna så jag bestämde mig för att steka dem. Vanligtvis brukar jag bryna ryggen för att sedan låta den gå klart i ugnen med en stektermometer i. Tillbehör denna kväll blev gräddstuvad spenat, jordärtskockspuré, ett citron- och dillsmör och sparrispotatis. Smaklig spis och trevlig helg.


Torskrygg
4 pers

ca 600 gram torskrygg
1/2 dl parmesan
1/2 dl ströbröd
rivet skal från en citron
rivet skal från en lime
salt och peppar

Gör så här:
  1. Blanda riven parmesan, ströbröd och det rivna skalet från lime och citron. Klappa in blandningen i torsken. Låt vila ca 10 min. 
  2. Salta och peppra. Stek fisken på hög värme för att sedan sänka och låta den bli klar. Kolla med en stektermometer (ca 45 grader) eller känn efter att den faller isär lätt i "skivor".

Gräddstuvad spenat

250 gram frusen bladspenat
1 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1-2 scharlottenlökar
1 tsk honung
salt och peppar

Gör så här:
  1. Stek den finhackade löken i en rejäl klick smör en liten stund. 
  2. Strö på mjölet och rör om och häll sedan på grädden. Koka upp försiktigt.
  3. Smaka av med salt, peppar och honung.
  4. Lägg i den tinade och avrunna spenaten och låt det bli varmt.

Jordärtskockspuré

6-7 jordärtskockor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl grädde
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skala och dela skockorna i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan.
  2. Koka skockorna och vitlöken i vatten som täcker tills skockorna är mjuka.
  3. Häll av vattnet. Häll på grädden och mixa.
  4. Värm igen och ringla i olivolja tills du är nöjd med konsistensen. Salta och peppra.


Citron- och dillsmör

Gör så här:
  1. Blanda lite pressad citron, citronskal och finhackad dill med rumsvarmt smör.
  2. Rulla till en rulle i gladpack och lägg i frysen under tiden som du lagar maten.
  3. Ta fram några minuter innan servering och skär i fina skivor att lägga på den varma fisken.

3 kommentarer:

  1. Ser bra ut =)
    Synd att vi inte hade större bitar kvar till dig.

    SvaraRadera
  2. Perfect !!!!!!!!!!!!, hela familjen blev nöjd, nästa gång skall gästerna bjudas!!!

    SvaraRadera