Linssoppa med körsbärstomater |
Den här billiga, smakrika och riktigt goda soppan passar utmärkt att göra stor sats av för att frysa in. Den är lätt att göra men det kan vara lite klurigt att få tag på de hela kryddorna. Får man inte tag i hela kryddor så kan man experimentera friskt med malda varianter på kryddor. Receptet härstammar från Lisa Förare Winbladh som skriver i Sydsvenskan och som en gång startade matkaravanen i Malmö. Kolla gärna in hennes trevliga blogg Matälskaren.
Linssoppa
8-10 pers
1 msk bruna eller svarta senapsfrön
1/2 tsk hel bockhornsklöver
1/2 tsk kalonji (även kallad nigella eller black onion seed)
2 tsk hel spiskummin
1/2 msk hela korianderfrön
1 kanelstång
10 cm färsk ingefära
150 gram smör
1/2 msk gurkmeja
1 msk garam masala
2 burkar tomater, gärna Muttis körsbärstomater
1,75 liter vatten
1 msk grönsaksfond
1 nypa saffran
4 dl röda linser
1 dl rostad lök!
chiliflingor efter behag
Goda tillbehör! |
Gör så här:
- Rosta alla hela kryddfrön och kanelstången i botten på en stor kastrull tills de precis börjar dofta. Häll då över i en liten skål.
- Finhacka ingefäran. Hetta upp 50 gram smör med ingefäran i kastrullen och fräs någon minut. Rör ner de rostade kryddorna, gurkmeja och garam masala. Fräs en mnut under omrörning.
- Slå på tomaterna och alla övriga ingredienser utom resten av smöret.
- Låt puttra sakta 40-50 minuter tills soppan är krämig och linserna är mjuka. Rör om ofta så att det inte bränns vid i botten. Späd med mer vatten om det behövs.
- Vispa ner resten av smöret. Låt puttra ytterligare några minuter.
jag älskar linssoppa och den här ser helt underbar ut!
SvaraRaderaJag täkte passa på och tipsa dig om en tävling på min blogg, där du kan vinna ett skitsnyggt feminint förkläde från Carolyn’s Kitchen!
Alla kan delta, kom gärna och var med ;)
/Nellie
linssoppa är en favorit hemma hos mig, så jag tycker verkligen det låter mumsigt! Adderar bockhornsklöver och kalonji någonting eller kan man skippa dem? Jag har varken eller här hemma.
SvaraRaderaBockhornsklövern tycker jag inte smakar så mycket men kalonjifröna ger en väldigt speciell smak (finns ofta i naan-bröd). Man kan säkert utesluta dem utan att soppan mister sin speciella karaktär.
SvaraRadera