söndag 27 mars 2011

Stekt gös med ugnspotatis och créme fraiche gourmetsås

Arlas Crème Fraiche Gourmet

Arlas smaksatta crème fraicher har många användningsområden. Deras senaste tillskott är smaksatt av årets kock 2010 och innehåller dill, vinäger och svartpeppar. Smaken fungerar både till kalla röror och i varma såser. Den har en tydlig dillsmak med finhackad dill. Pepparn och vinägern är lite svårare att hitta. Jag provade att använda den både till förrätt och varmrätt. Förrätten med avokado, räkor och sparris smakade förträffligt. Såsen till varmrätten blev även den lyckad och i det stora hela en lyckad Crème Fraiche. Betyg 4 av 5.

Avokado med räkor och sparris i dillcrème fraiche
4 pers

2 avokado
4 stänger grön sparris
3 hg färska räkor
1/2 dl Crème Fraiche med dill, vinäger och svartpeppar
lite pressad citron

Gör så här:
  1. Dela avokadon och pressa lite citron över halvorna.
  2. Koka sparrisen ca 3 minuter eller tills den är lagom mjuk. Låt svalna och dela i småbitar. Spara knoppen som dekoration.
  3. Skala räkorna och blanda med sparris och Crème Fraiche.
  4. Fördela i avokadohalvorna.
Avokadohalva med god räk- och sparrisröra

Stekt gös med god sås och ugnspotatis
4 pers

ca 700 gram gösfilé
ca 500 gram delikatesspotatis eller små vanliga potatisar
1 1/2 dl Crème Fraiche med dill, vinäger och svartpeppar
1 dl grädde
1/2 fiskbuljongtärning
skalet från några räkor
1 dl vitt vin
2 scharlottenlökar
sockerärtor
olja
smör
salt och peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in potatisen som den är. Rulla bara runt den i lite olivolja. Låt stå 30-40 minuter beroende på storlek. Känn efter med en sticka.
  2. Fräs hackad scharlottenlök och räkskal i lite smör. Tillsätt vinet och låt koka ihop lite innan du tillsätter vattnet och kokar ca 10 minuter.
  3. Sila bort lök och räkskal och blanda i Crème Fraiche, grädde och buljong. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
  4. Koka sockerärtorna ett par minuter.
  5. Stek gösen i rikligt med smör med köttsidan ner i någon minut tills fisken har fått lite färg. Vänd och stek med skinnsidan ner på ganska hög värme tills fisken är klar. Ös gärna med lite smör efterhand.


Finfina gösfiléer från Ringsjön

Smarrigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar