fredag 25 mars 2011

Senapspanerad strömming med ångad gurka och gräslöksmos

Senapspanerad strömming med gräslöksmos och smörångad gurka

Senaste besöket i fiskbilen resulterade i en påse med ynkliga strömmingsfiléer. Jag köpte dem av just den anledningen, att de var ynkliga och riktigt små. Stekt strömming med potatismos är en klassiker som är svårslagen men eftersom jag är ensam i familjen om att gilla detta så var det dags för ett nytt försök. Eftersom filéerna var så små så tänkte jag att frun i huset inte skulle kunna klaga på alla ben vilket är det gängse gnället när det vankas strömming. Barnen som är glada i fisk annars hade jag inte ens något hopp om när det gällde strömmingen så där hade jag laddat med köttbullar. Den här strömmingen är lika suverän på påskbordet bland sillarna, både som den är eller inlagd efter stekningen.

Senapspanerad strömming
4 pers

600 gram strömmingsfilé
3-4 msk svensk söt senap
1 msk dijonsenap
2 äggulor
1-2 krm nymald vitpeppar
Till panering:
1 1/2 dl grovt rågmjöl
2-3 tsk salt
smör till stekning


Gör så här:
  1. Blanda senap, äggulor och vitpeppar i en skål, lägg i strömmingsfiléerna och blanda om väl. Låt strömmingen stå och dra medan du gör potatismos och gurman.
  2. Blanda salt och rågmjöl i en bunke. Vik ihop varje strömmingsfilé med skinnsidan utåt och vänd den i rågmjölet. 
  3. Bryn smöret, lägg i strömmingen och stek den gyllenbrun och knaprig ca 2 minuter på varje sida beroende på fiskens storlek. Servera absolut nystekt med tillbehören.
  Skulle det mot förmodan bli stekt strömming över, vilket det blev hos mig då det var "så mycket ben", så lägg in de stekta filéerna i en lag och servera till ett gott knäckebröd. Supergott!

  Inlagd stekt strömming

  4 msk ättiksprit
  2 dl vatten
  3 msk socker
  1 rödlök i skivor
  6 kryddpepparkorn
  1 tsk salt

  Blanda allt och låt det få ett uppkok. Låt svalna och lägg i den stekta strömmingen. Låt det stå ett dygn innan du avnjuter fisken. Håller sig en vecka i kylen.

  Stekt inlagd strömming på knäcke. Smaskens!


  Smörångad gurka

  Skala en färsk gurka och dela den på längden. Skrapa ur kärnorna med en tesked och skär gurkan i 1 cm tjocka stavar. Lägg gurkbitarna i en kastrull tillsammans med 1-2 msk smör, lite grovhackad citronmeliss och lite nymalen vitpeppar. Smörånga sedan gurkan under lock ca 1 minut i samband med servering

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar