onsdag 16 mars 2011

Glutenfri Pollykaka

Vi är förskonade från allergier i familjen men flera bekanta är glutenintoleranta vilket har gjort att medvetenheten har ökat betydligt hos mig. Hyllan med glutenfria produkter i hembutiken är inte särskilt bred och de specialgjorda glutenfria produkterna är ofta hutlöst dyra. Roligare då att experimentera själv med att byta ut vetemjöl mot glutenfri variant och hoppas på det bästa. Tyvärr blir inte alla bakverk lyckade men den här kakan blev superbra. Polly finns ju i flera smaker så prova gärna andra varianter och meddela hur det blev. Själv är jag sugen på att prova kakan till nästa jul om Polly återkommer med julsmaker.

Pollykaka
Glutenfri Pollykaka

175 gram smör
175 gram mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl glutenfritt mjöl (vanligt vetemjöl om den inte behöver vara glutenfri)
2 tsk nescafé-pulver
1 påse Polly

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa under tiden ägg och socker poröst.
  2. Blanda samman allt till en smet.
  3. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Använd bakplåtspapper i botten.
  4. Tryck ner en påse Polly i smeten och grädda i ca 35 minuter.
Serveras med fördel med vispad grädde

3 kommentarer:

  1. Så om man vill göra kakan med vanligt vetemjöl kan man ta samma mängd? Jag tycker det är jättebra med recept anpassade för allergiker också! Dock har jag inget glutenfritt mjöl här hemma och tror inte att jag hgar behov för det heller. Och kakan ser verkligen god ut!

    SvaraRadera
  2. Precis, samma mängd vetemjöl om man ska göra en icke glutenfri kaka.

    SvaraRadera
  3. Ett tips på väldigt intressanta böcker jag precis plöjt igenom och lärt mig massor som faktiskt alla borde läsa och lära.
    http://gluten-celiaki.blogspot.se

    SvaraRadera