torsdag 3 mars 2011

Två sorters lax med vitvinssås

Två sorters lax i en roulad

När jag var liten var lax inget man längtade efter precis. Föräldrarna köpte lax när det skulle lyxas till lite och då alltid i kotlettform. Denna kotlett stektes till oigenkännlighet utan så mycket känsla för fisken överhuvudtaget. Idag är lax vardagsmat då den tillhör de billigare fiskarna. Man kan oftast få den färsk och känner du en fiskhandlare så kan du få den i vilken form eller variant du vill. Ha sedan koll på temperatur och låt den inte gå för länge så har du en fisk som kan varieras i det oändliga, och det blir alltid gott. Det här roliga receptet härstammar från en bilaga till någon kvällstidning.

Två sorters lax med vitvinssås
4 pers

4 skivor lax á ca 125 gram (be fiskhandlaren att skära laxsnitslar ca 1/2 cm tjocka) 
4 skivor kallrökt lax á ca 50 gram
salt
finhackad gräslök
Vitvinssås
2 finhackade scharlottenlökar
1 msk smör + 1 msk olja
1 msk mjöl
5 svartpepparkorn
3 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
4 dl grädde
salt


Gör så här:
  1. Börja med såsen. Fräs löken i olja och smör. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt pepparkorn, vin och buljong. Låt koka ner tills du har ca 2 dl kvar.
  2. Sila bort pepparkornen och häll på grädden. Låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar. 
  3. Värm ugnen till 200 grader. Lägg den kallrökta skivan ovanpå en rå laxskiva och rulla ihop till en roulad där den rökta laxen ska hamna innerst. Salta utanpå.
  4. Ugnsbaka laxrouladerna i ca 10 minuter i en ugnsfast form. Laxen bör ha en innertemp på ca 50 grader när den är färdig.
  5. Servera fisken i formen och häll såsen runt om. Strö gräslök över. Servera med kokt eller pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar