fredag 28 januari 2011

Soppbullar och soppa på en spik

Vi provade Linas matkasse under en period men har tröttnat och så saknade jag att själv hitta på. En sak som jag tagit lärdom av är att utnyttja så mycket som möjligt av alla råvaror och att planera maten utifrån att allt ska gå åt och inget ska kastas. Tidigare kunde det vara så att man hade använt en halv burk crème fraiche och sedan stod den andra halvan i kylen tills den nästan gick ut därifrån själv för att man inte behövde den under de följande dagarna. Det bär mig emot att kasta mat så nu försöker jag planera bättre med devisen att inget ska slängas i onödan. Därav nedanstående soppa.
Jag är ingen soppoholic och jag tycker att soppa oftast inte mättar en hungrig individ under tillräckligt lång tid. Gott som tusan kan det vara men om man måste klämma i sig en massa bröd till så kan det lika gärna vara för min del. Som förrätt är det bättre.
Soppa kan man göra på i princip allt (utom spik). Ta för vana att spara t.ex broccolistjälken om du inte använder den nedersta träiga biten. Bitar av blomkål eller tråkiga lökbitar som inte blivit så snygga passar också bra att spara. Har du styckat en färsk kyckling så koka med skrovet och du får en jättebra grund till soppan. Pilla dessutom skrovet efteråt och du blir förvånad hur mycket kött du kan pilla bort och ha med i soppan. Koka ihop alla rester med lite tomatpuré, salt, peppar och andra smaksättare som du själv gillar. Sila buljongen om du vill ha en slät soppa eller mixa den. Smaka av med kryddor och i nödfall mer buljong från tärning eller fond.  Mina barn gillar pasta i soppan och då är Risoni den bästa sorten.
Baka några enkla och nyttiga bullar till soppan och måltiden är komplett, billig, nyttig och snäll mot miljön!

Bra pasta till soppa

Enkla soppbullar
24 st

50 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special

Smula sönder jästen i en bunke. Mät upp fingervarmt vatten. Tillsätt lite av vattnet till jästen och rör tills jästen löst sig.Tillsätt salt, grahamsmjöl samt 6-7 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg som nätt och jämt släpper från kanterna. Strö över lite mjöl, täck över med kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen i några minuter. Dela degen på halva. Dela varje halva i 12 delar och rulla dem till bullar. Eller så gör du knutar genom att rulla ut bullarna till smala längder ca 15 cm långa. Slå en knut på varje längd. Lägg bullarna på bakplåtspapper på två plåtar. Nu kan du pensla dem med lite vatten och strö över t.ex. vallmofrön, solrosfrön, sesamfrön eller flingsalt. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda bullarna i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bullarna innehåller inget fett och inget socker! Ät dem nygräddade med en god bit ost på. Frys in de som blir över och värm vid tillfälle.

Enkla soppbullar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar