fredag 7 januari 2011

Snabbgravad halstrad laxfilé med vitvinssås och pressad potatis

Snabbgravad laxfilé kryddad och färdig för grilljärnet

 Att snabbgrava laxfilé gör att konsistensen blir lite annorlunda och den får en god sälta. Blanda lika delar salt och socker och lägg i  en plastpåse tillsammans med laxen 1-2 timmar i kylen. Laxen kan vara i en hel bit eller skuren i portionsbitar. När du sedan ska halstra den så ta ut den ur kylen och spola av den hastigt i vatten. Torka den torr med hushållspapper. Pensla med rapsolja och krydda med något gott. Jag valde att blanda tre kryddsorter, Santa Marias Chili-Lime, Santa Marias Piri-Piri och Chef Paul Prudhomme´s Blackened Redfish Magic. Den senare är mycket god men jag har inte lyckats hitta den någonstans förutom på Hemköp i Rättvik för länge sedan. Den importeras av Bo Risberg Import AB.


Stek sedan laxen, gärna i grilljärn, med köttsidan ner på hög värme. Kolla bara så att den inte blir för bränd. Vänd den sedan och stek vidare med skinnsidan ner. Nu gör det inget att det bränns. När laxen fortfarande har en nästan rå kärna mitt i är den färdig. Servera med varm eller kall sås och pressad potatis. Jag gjorde en enkel men attans så god vitvinssås till

Vitvinssås
4 pers

2 Charlottenlökar
5 cm citrongräs (kan uteslutas)
1,5 dl vitt vin
2,5 dl grädde
En halv fiskbuljongtärning
1 tsk honung
salt och peppar

Fräs den hackade löken och det delade citrongräset i lite smör. Häll på vinet och koka en stund tills det reducerats lite. Häll på grädden, honungen och buljongtärningen. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.
Slutresultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar