lördag 22 januari 2011

Senapspanerad kolja med dillgrädde

Det här receptet har sitt ursprung i en fiskkokbok och upphovsmannen är Fredrik Eriksson som har vunnit Europamästerskap i matlagning. Han har arbetat 7 år på Eriks Fisk i Stockholm och drivit restaurangerna Fjäderholmarna Krog ute i Stockholms skärgård och Villa Källhagen. Nu driver han Långbro Värdshus och är ordförande i föreningen Årets Kock.Han har själv blivit vald till kockarnas kock två gånger. Originalreceptet är med gösfilé men priset avskräckte mig den här gången så jag provade med den betydligt billigare koljan som jag blev rekommenderad hos fiskbilen. Resultatet blev fantastiskt gott, trots (eller kanske pga) enkelheten.

Kolja med dillgräddsås
Senapspanerad kolja med dillgrädde
4 port

600 gram koljafilé
2 msk dijonsenap (jag använde min tryffeldijon)
2 dl ströbröd eller panko
50 gram smör
2-3 dl vispgrädde (jag blandade ut med matlagningsgrädde för att få såsen lite mindre fet)
1 knippe dill
salt och peppar

Pensla kolja med olja och vik ihop den eller lägg den dubbel så det blir lite höjd på den. Panera i ströbröd eller panko. Salta och peppra och stek dem gyllenbruna i smör på låg värme. Tillsätt grädden utan att slå den över koljan. Låt koka ihop i 5 minuter. Tillsätt dillen. Behåll frasigheten på toppen och låt undre delen av fisken bli gräddkokt. Servera gärna med mandelpotatis till.

5 kommentarer:

 1. När ska man ha in senapen....?

  SvaraRadera
 2. Samtidigt som grädden ska i.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att man ska pensla med senapen. Olja finns inte bland ingredienserna. Författaren har gjort cut and paste och glömt redigera texten.

  Mira

  SvaraRadera
 4. Det är inte helt lätt att göra en cut and paste ur en kokbok.... Vad Mira tror är ganska ointressant eftersom jag har gjort min egen variant av receptet vilket också påpekas i texten.

  SvaraRadera
 5. Hej hopp! bra recept, skall testa ikväll! :-) thx

  SvaraRadera