fredag 11 mars 2011

Whiskymarinerad kyckling med örtsås

Whiskymarinerad kyckling med örtsås

Jag tycker om öl, god öl. Stor starktiden är sedan länge över om man säger så. Jag tycker dessutom om vin, speciellt till god mat. När det gäller det tyngre artilleriet så är jag svag för GT men det är också det enda i spritväg. När jag blandar den så är den dessutom ganska svag. En liten snaps för sällskaps skull kan måhända slinka ner på midsommarafton. Jag tycker att whisky är fräckt och skulle gärna vilja kunna men det går bara inte. Smakar väldigt illa i min mun. Whisky i maten hade jag däremot aldrig provat så när min fru kom hem med ett recept som hon fått av en arbetskamrat så ville jag gärna prova. Det blev riktigt gott. Alla, inklusive barn, gillade det.

Whiskymarinerad kyckling med örtsås
4-6 pers

1 kg kycklingfilé
8 msk whisky
2 tsk oregano
peppar
Sås
1/2 dl finhackad persilja
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
6 dl créme fraiche (jag använde hälften lätt och hälften vanlig)
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk soja
2 tsk timjan
2 tsk dragon
2 msk finklippt gräslök

Gör så här:
  1. Dela kycklingfilén i bitar och stek den nästintill färdig. 
  2. Ta stekjärnet av plattan och häll på whiskyn, krydda med peppar och oregano. Låt stå och dra ett par timmar.
Såsen
  1. Fräs den finhackade persiljan i smöret en kort stund. Pressa i vitlöken och tillsätt créme fraichen. Rör om ordentligt.
  2. Häll i vatten, fond, soja och allt det kryddgröna. Låt såsen koka ihop en stund under vispning.
  3. Smaka av med salt om det behövs och häll såsen över kycklingen.
  4. Låt allt värmas långsamt under omrörning tills allt är genomvarmt.
  5. Servera med ris och en grönsallad. Det är gott med något sött till som bryter av. Plommonchutney, vinbärsgelé eller liknande.
Något grönt till piffar upp på tallriken

4 kommentarer:

  1. Låter helt fantastiskt gott, jag får handla hem en whiskey och sedan kommer jag att testa.

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut och tänkte testa detta som fredagsrätt. Blev bara lite konfunderad om persiljan som skulle fräsas den står inte med i ingredienserna. Hur mycket skulle det vara?/Hanssons

    SvaraRadera
  3. Miss av mig. Ca 1/2 dl ganska fint hackad persilja. Ska genast rätta till detta.

    SvaraRadera
  4. Tack ska genast fräsas upp :)

    SvaraRadera