lördag 5 mars 2011

Kycklingcurry med kikärtor och mango

Kycklinggryta med spännande smaker

En lättlagad gryta som bjuder på spännande smaker som kardemumma och mango. Originalet fanns i Sydsvenskans söndagsbilaga för en tid sedan. I receptet föreslås kycklinglårfilé som huvudingrediens men jag hade bara vanlig kycklingfilé som naturligtvis går bra det också. Försök att få tag på lagom mogen färsk mango. Det blir bättre även om den frysta också fungerar ganska bra.

Kycklingcurry med kikärtor och mango
4 pers

1gul lök
75 gram smör
1 msk riven ingefära
1/2 tsk kardemummafrön (eller 1/2 tsk malen)
ca 500 gram kycklingfilé eller lårfilé
1 kanelstång
1/2 paket saffran (0,25 g)
0,75 msk currypulver av valfri sort. Vanlig curry funkar men välj gärna någon med mer sting.
1 burk hela tomater. Jag använde Muttis körsbärstomater
2 tsk kycklingfond
1 burk kikärtor
ca 3 dl grovtärnad skalad mango eller 1 paket fryst.



Gör så här:
  1. Halvera och skiva löken tunt. Fräs lök, smör, ingefära och mortlad kardemumma på låg värme tills löken är helt mjuk och gyllene. Det ska ta minst 10 minuter.
  2. Skär kycklingen i tärningar. Vänd ner den i den mjuka löken och fräs några minuter till den vitnat. Rör ner kanelstång, saffran och curry och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt tomaterna tillsammans med spadet. Klipp eller skär tomaterna om de är stora. Rör ner buljong och låt puttra ca 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Skölj kikärtorna och rör ned dem. Späd med lite vatten om det behövs. Puttra i ytterligare 15 minuter.
  5. Rör ner mangon och puttra i fem minuter till. Smaka av med salt och kanske lite pressad lime. 
  6. Servera med ris, kornris eller liknande. Garnera gärna med lite koriander.

1 kommentar: