måndag 6 december 2010

Hjortfärsbiffar med ugnsrostade rotsaker och grönpepparsås

Ugnsrostade rotsaker

Hjortfärsbiffar hade jag aldrig gjort, så när möjligheten gavs och vi dessutom skulle ha svärföräldrarna på middag så kunde det väl passa. Hade väl själv lite idéer om hur jag skulle gå tillväga och hittade dessutom ett recept på vildsvinsbiffar som kunde omarbetas lite. Resultatet blev väldigt lyckat! Håll till godo.

Hjortfärsbiffar med ugnsrostade rotsaker
6 port

500 gram hjortfärs
500 gram nötfärs
2 msk viltfond
1 dl panko
ett ägg
2 dl vispgrädde
2 tsk rosmarin
3 msk finhackad bladpersilja
salt och peppar

Hjortfärsbiffar

Grönpepparsås

2 dl grädde
2 dl mjölk
1-2 msk grönpepparkorn
1 msk viltfond
1 msk vinbärsgelé
1 msk ljus soja
redning

Blanda panko (eller annat ströbröd) med ägget och låt stå 10 minuter. Blanda sedan alla ingredienser och forma biffar med lätt inoljade händer. Stek dem på medelvärme och vänd flera ggr tills de är genomstekta. Till såsen ska du mortla grönpepparn och sedan blanda allt utom redning och koka upp. Låt det gärna puttra lite och häll i urvispad steksky från biffarna. Red och smaka av.
Jag valde att ugnsrosta små delikatesspotatisar som jag hittade i 900 grams påse på ICA. Tillsammans med klyftade gulbetor, morötter, palsternacka och lök blev det smaskens. Blanda med olja och salta och peppra innan du rostar i ca 200 grader tills potatisen är klar, ca 45 minuter.

2 kommentarer:

  1. Ser smarrigt ut med hjortfärsbiffar :). Det här skall jag pröva.
    När jag ändå har dig på tråden - Har du något favorit recept på lammfärsbiffar måntro ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du! Lamm går inte hem i min familj, bara jag som äter så det blir på sin höjd en lammkotlett på grillen på sommaren. Tyvärr.

      Radera