torsdag 9 december 2010

Skolmat

I den kommande nya skollagen står det inskrivet att skolmaten ska vara näringsriktig! Nähä? Man undrar lite hur det kommer sig att man måste lagstifta om detta. Hur har det då varit tidigare? Jag kan tänka mig många andra saker att lagstifta om när det gäller skolmaten, eller snarare förbjuda. Korv stroganoff t.ex. Malmö skolrestaurangers variant på denna rätt är bara, fel! Skolmaten berör, påverkar och har påverkat oss alla. Vi har minnen av traumatiska matupplevelser (och mattanter) från vår skolgång. Vem minns inte leverbiffarna.
Mycket har ändå hänt och skolmaten debatteras idag som aldrig förr vilket enbart är av godo. TV-program, kändiskockar på besök och t.o.m. en egen tidning där skolmaten testas och debatteras.

Skolmat & Vänner

Menyerna i skolan är idag mer internationellt präglade och varierade även om man ibland tycker sig känna igen en rätt, men nu under nytt käckt namn. Det pågår också försök att använda så mycket lokala och kravmärkta varor som möjligt. Ja skolmaten finns det mycket att orda om och det kommer jag att göra ibland framöver. Tyck till och kommentera du också, och kom ihåg en sak; Det finns bara två länder i världen där det serveras kostnadsfri skattefinansierad skolmat i grundskolan. Sverige och Finland.

Ärtsoppa och pannkakor

Dagens skollunch i Malmö var ärtsoppa, pannkakor och sylt. Ärtsoppan var jättegod med rejäla köttbitar, morötter och timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar