lördag 4 december 2010

Lax med knaprig örtskorpa

Lax var verkligen ingen favorit när jag var ung, även om det betraktades som "finmat". Det var kanske just därför man inte gillade lax. Eller så var det bristen på variation och känsla när den tillagades. Mycket har hänt och har man en fiskdisk, eller som i mitt fall en välsorterad fiskbil, till hands så kan man få laxen hel, filead, i fjärilskotletter eller vanliga, gravad, varmrökt och kallrökt. Sedan kan man då bereda firren på massor av roliga sätt. Bäst är den nog på grillen på sommaren! Dagens lax från Lommas fiskbil blev en bit filé som jag tillagade i ugnen.

Lax med knaprigt örttäcke
4 pers

600 gram laxfilé
salt och peppar

1-2 msk senap
1/2 kruka basilika
några repade kvistar timjan
1/2 tsk torkad dragon eller några färska blad
4 skivor formfranska
rivet skal från en halv citron

100 gram smör
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar


Lägg laxen (hel eller i portionsbitar) i en ugnsform. Salta och peppra lite. Bred över ett tunt lager senap. Kör örterna med brödet och citronskalet i matberedare tills det blir ett fluffigt och grönt ströbröd. Jag hade inte något bröd hemma så jag tog en dryg dl panko istället och det fungerade bra. Strö detta gröna ströbröd över fisken och hyvla kallt smör över. Häll vinet och grädden runt om. Smaka av med salt och peppar. Grädda i 200 grader i 15-20 min eller tills laxens innertemp är 42-45 grader. Höj gärna temperaturen och kör på grill de sista minuterna. Servera med ett gott potatismos och någon grönsak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar