lördag 14 maj 2011

Vildsvinswallenbergare med lingon och pressad potatis

Bokreafynd från februari

Äntligen skulle jag få möjlighet att prova något ur vildsvinskokboken som jag fyndade på bokrean. Vildsvinsfärsen gjordes till fantastiska Wallenbergare. Rårörda lingon, pressgurka, den speciella såsen och pressad potatis gjorde middagen komplett och var det godaste jag ätit på mycket länge. Alla i familjen gillade maten och grannens barn som också bjöds på mat, tyckte det var extra spännande att det var vildsvin.

Wallenbergare av vildsvin
4 pers

400 gram vildsvinsfärs
3 dl matlagningsgrädde
2 ägg
ströbröd
salt och peppar
2 krm muskot
1 krm kryddnejlika
1 krm kryddpeppar

Gör så här:
  1. Kör den rejält kalla färsen i matberedaren med äggen och iskall grädde. Jag har ingen matberedare så jag körde med stavmixer och det funkade fint. Blanda i kryddorna i smeten. Provstek gärna en liten klick för att provsmaka.
  2. Forma biffar med fuktade händer och vänd dem i ströbröd (biffarna alltså!).
  3. Stek dem i smör och olja så att de får en fin yta.
  4. Sätt in dem i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter. Kolla så att de är färdiga.
  5. Servera med pressad potatis, saltgurka eller pressgurka, rårörda lingon och såsen.

Rårörda lingon
Rör ihop 200 gram lingon och 1 dl socker, gärna i god tid så att sockret hinner smälta.

Sås
4 dl kraftig kalvbuljong
1 dl sirap
redning
salt och peppar

Gör så här:
  1. Koka buljong och sirap i en kastrull under några minuter.
  2. Red av med såsredning eller maizena utrört i lite vatten.
  3. Krydda med salt och peppar.
Kladdig smet som var svår att göra biffar av. Fukta händerna med kallt vatten så går det lättare.
Pressad potatis
Vild Wallenbergare med lingon

    2 kommentarer:

    1. Har du tips om var man köper bra vildsvinfärs någonstans?

      SvaraRadera
    2. Hej !
      Har provat receptet. Men 3 dl grädde måste vara för mycket. För övrigt mera kryddor

      SvaraRadera