Rabarberkaka med vaniljsås |
I hörnet av vår lilla täppa har vi en rabarberplanta som ger väldigt rikligt med rabarber. Gigantiska blad döljer de stora och fina stänglarna. En halvmeter därifrån på andra sidan ett litet staket har grannen (vars dotter är trädgårdsmästare) sin rabarberplanta. Det lilla fåtalet väldigt taniga stänglar orkar nästan inte hålla uppe de knappt lönnlövsstora bladen. Visst är livet orättvist men när det är till ens egen fördel så gör det inte så mycket.... När man dessutom kan glädja sin granne med lite extra rabarber då och då så känns det inte fullt så bittert för vederbörande.
En god variant på rabarberkaka är nedanstående enkelt tillagade kaka. Receptet hittade jag i mina gömmor och jag misstänker att det härstammar från någon kollega på jobb.
Rabarberkaka
Till typ en pajform eller liknande
4-5 stänger med rabarber
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
hackad mandel
1 citron
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
smör
Gör så här:
- Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, vaniljsocker, bakpulver och rivet skal från en citron. Häll i formen.
- Tryck ner rejält med skalad och tärnad rabarber. Strö över hackad mandel. (Jag hoppade över mandeln då jag inte hade någon hemma)
- Hyvla kylskåpskallt smör över det hela.
- Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
- Servera med vaniljsås eller en klick vaniljglass.
Fettfri smet men man hyvlar smör och lägger på |
Det går säkert bra med glass också |
ÅÅ, va gott, den måste jag göra ..
SvaraRadera