lördag 7 maj 2011

Grillad vildsvinskarré med råstekt färskpotatis

Grillad påskmustmarinerad vildsvinskarré
Vi har förmånen att kunna köpa vildsvin direkt från en jägare. Snyggt märkt och förpackat. Påsen som hämtades ur frysen den här gången innehöll grishals eller karré som det också heter. När köttstycket hade tinat så var det svårt att se hur man skulle kunna skära skivor av det. Ett ganska oformligt stycke kött! Jag bestämde då att lägga hela biten i marinad, grilla hela stycket och sedan skära upp det när det var klart.
Hos den lokala grönsakshandlaren köpte jag hans sista svenska färskpotatis. De var inte mycket större än ärtor så jag tänkte steka dem som de var.

Svenska "ärtpotatisar" á 90:-/kg
Dagen innan hade jag varit inne i butiken och då köpte kunden före mig de sista av stora vita tyska sparrisar. De såg spännande och goda ut och när det nu fanns nya så slog jag till. Dessa blev en riktigt god förrätt. Jag skalade dem innan jag kokte dem i saltat vatten ca 10 minuter då de var rejält tjocka. Lite skirat smör, flingsalt och riven parmesan till och förrätten var serverad. Supergott! Nästa gång ska jag servera någon god lufttorkad skinka till.

Vit sparris med parmesan
Köttet la jag i en marinad med påskmust! som bas. Jag blandade i lite flytande honung, japansk soja, ett par pressade vitlöksklyftor och lite stark färdig marinad för kycklingvingar. Avsmakade och saltade lite extra innan köttet och marinaden åkte i en påse. Marinaden blev jättegod och resten värmde jag sedan och skedade på det färdigskurna köttet.

Vildsvinskarré
Potatisen stektes i smör. Mot slutet saltade och pepprade jag innan jag som pricken över i strödde lite socker på det hela för att få en härlig glans. En enkel tomatsallad fick tjäna som grönsak till anrättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar