torsdag 26 maj 2011

Grillad lax med dillstuvad potatis

Sallad på blandade tomater, salladslök, basilika och sojabönor

Grillad laxfilé med termometer

Färdig laxfilé, 47 grader


Grillad laxfilé är bland det godaste man kan äta överhuvudtaget. Se till att du får en fin bit lax från din lokala fiskhandlare. Är de duktiga så är den dessutom ordentligt plockad på ben. Jag brukar antingen bara krydda filén och pensla med olja innan jag lägger den på het grill med köttsidan ner under kort tid under lock. Detta är inget måste göra men vill man ha lite färg och lite yta på laxen så gör så. Det är väldigt lätt att laxen fastnar på gallret så se till att gallret är ordentligt rengjort och gärna penslat med olja det också. Man kan också ta en citronhalva och gnida in gallret med den. När du har vänt laxbiten och grillar med skinnsidan ner så gör det inte så mycket om du bränner skinnet, det fungerar som ett bra skydd mot själva köttet. Ha sedan en stektermometer till hands och grilla tills innertemperaturen är 47 grader.

Ett annat sätt att anrätta laxfilén är att snabbgrava biten i lika delar salt och socker i en påse under någon timme. Blanda gärna i lite hackad dill. Skölj av resterna och torka av fisken med hushållspapper innan du oljar lätt och grillar som vanligt. Den här varianten fastnar inte lika lätt på gallret och resultatet blir väldigt snyggt att titta på och grymt gott.

Dillstuvad potatis är hur gott som helst till grillad lax. En enkel variant är att tärna potatisen i cm-stora bitar och koka dem i lika delar mjölk och grädde till de har lagom konsistens. Krydda sedan med finhackad dill och persilja, salt och peppar. Är det för löst så kan du ha i lite såsredning för att "tjocka" till det.

Dillstuvad potatis är ett gott tillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar