måndag 2 maj 2011

Ireland Part 1, A pint of Guinness please!

En av pubarna i Doolin, med den obligatoriska Guinness-skylten

Irländsk ölkultur är tyvärr inte så våldsamt mycket annat än Guinness trots att Irland haft ett rykte om sig att vara ett land med bra ölkultur. Guinness har växt och växt på bekostnad av 100-tals mindre bryggerier och det mesta av ölen kom till slut bara från tre stora bryggerier. Marknaden domineras fortfarande av de stora bryggerierna men människors attityd har börjat förändras och öldrickarna har börjat inse att det finns mer än Guinness. Denna svarta välsmakande dryck är så mycket Irland att man blir matt bara man sätter sin fot på ön ifråga. Guinness marknadsförs så till den milda grad att man inte kan titta åt något håll utan att blicken möter någon Guinness-logga. Pubar, restauranger, souvenirer är alla översållade med reklam.
Finns det då något annat att dricka? Under mina få dagar på Irland försökte jag ta reda på det.


Irish Folk Music
Vatten
Vattnet  i kranen går att dricka men smakar inte så gott precis. Välklorerat, lite som att få en kallsup i simbassängen. Vatten på flaska finns i många varianter. Alla inte lika goda. Vissa riktigt "jordiga" och äckliga.

Kaffe
Kaffet är helt okej på de flesta ställena. Många fik och caféer har bra kaffemaskiner med nymalt och gott kaffe. Bästa kaffet var nog ändå det marockanska kaffet på den marockanska restaurangen El Bahia i Dublin. Kaffet var smaksatt med svartpeppar, kardemumma, kanel, ingefära, muskot och lite socker. Yummy!

Marockanskt kaffe

Milkshake
Vilka fantastiska milkshakes det går att göra. Här har vi något att lära oss. Alla tänkbara typer av choklad kan mixas med mjölk till grymt goda shakes.

Moody Cow hade grymma milkshakes
Cider
Vi skulle ta en öl på en uteservering och försökte titta vad de andra drack. Väldigt många drack Bulmers som såg ut att vara en populär ljus öl. Jag bad Carina att gå och beställa. Hon kom tillbaks med två Bulmers....som visade sig vara cider. En riktigt god torr äppelcider som smakade riktigt bra i solen. Smakade en burk med samma(?) innehåll här hemma men inte smakade den lika bra här hemma.
Annars kan Cidona rekommenderas, en alkoholfri torr och riktigt frisk och god äppelcider.

Bulmers, ingen öl!

Öl
På ovannämnda ställe i Limerick provade jag också en O´Hara Irish Pale Ale som var helt okej. Kommer från en av de stora, Carlow Brewing Company. Någon som sett O´Hara i Sverige? Det fanns nämligen svensk text på flaskan. På en annan pub provade jag en Smithwick´s, en red Ale från Kilkenny. Mycket god! Enda pinten med Guinness som jag drack var fantastiskt god, snyggt upphälld med en treklöver i skummet, och intagen på en liten sjabbig pub, en bit från turiststråken i Dublin. Då kan Guinness vara en ren njutning!

Smithwick´s på en pub i Adare

O`Hara Irisch Pale Ale i Limerick

2 kommentarer:

  1. BlackAlbert2 maj 2011 17:49

    Go Ireland! Kul inlägg, jag gillar också Smithwick's :)

    SvaraRadera
  2. Helt sant Per, Bulmers smakade så mycket bättre från flaska på The Oyster House !
    /carina

    SvaraRadera