tisdag 30 november 2010

Julskinka med asiatisk touch

Vårt hems julskinka brukar griljeras tidigt på vintern då det är ett riktigt gott pålägg på morgonmackan. Lite fakta och kuriosa om denna julbordsklassiker kan inte skada. Man tror att traditionen går ända tillbaks till förkristen tid och då åts den i religiösa sammanhang och kanske var det så att det finns kopplingar till historien om Särimner. Ni vet grisen som man åt upp och sedan återuppstod den hel och levande igen dagen efter. Andra källor menar att julskinkan introducerades på julbordet på 1600-talet och då främst i de högre stånden.
Varje år säljs mellan 6000 och 7000 ton julskinka.När jag var ung kokte alltid mamma skinkan och tog väl hand om spadet. Dopp i gryta var standard på vårt julbord. Denna tradition är tyvärr inte så vanlig längre med alla färdigkokta och t.o.m. färdiggriljerade skinkor. Det går visserligen att köpa skinkspad för sig men det är nog på väg att försvinna för gott.
Allt fler efterfrågar ekologisk julskinka och Scan säger att de levererar mer ekoskinka än någonsin. Trots det kommer den inte att räcka till alla som vill ha.

Alla har vi väl råkat ut för att griljeringen bara runnit av och bränt fast i botten av pannan istället för att lägga sig fint ovanpå skinkan. Jag tyckte därför att det var värt att prova tipset som fanns i ett ICA-blad som jag fick på posten:

Så fastnar griljeringen
Torka skinkan torr med hushållspapper.
Sikta över majsstärkelse, bred på valfri griljering och strö till sist ströbröd över skinkan.


Griljering med asiatisk touch
3 msk röd currysenap (Kofoed´s Sennep Rod Karry från Den Bornholmske Sennepsfabrik) Du kan säkert ta lite Röd Currypasta och blanda med din senap.
2 msk flytande honung
1 äggula

Bre griljeringen på den färdigkokta skinkan efter att du siktat med majsstärkelse. Sikta över ströbröd och sätt in i 225 grader i 10-15 minuter. Vill den inte få färg så kör på grill de sista minuterna men håll då koll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar