lördag 13 november 2010

Fylld fläskfilé med grönpepparsås, smörsvängda trattisar och potatisgratäng

Fläskfilé är bra käk. Kan varieras i det oändliga och är prisvärt. Hittas dessutom ofta till extrapris och då är det praktiskt att lägga i frysen. Håll dig till den svenska varianten, om inte annat så rent principiellt.

Fylld fläskfilé (4 pers)

ca 800 gram putsad filé
tryffelsenap
marinerade soltorkade tomater
salt och peppar

Tryffelsenap
Skär upp filén på längden till en platt köttbit.  Bred på tryffelsenap. Fick burken när jag fyllde år. Den var inköpt i på La Maison Francaise i Göteborg. Skär sedan soltorkade tomater i strimlor och lägg på även detta. Rulla sedan ihop till en rulle och fäst eventuellt med tandpetare. Salta och peppra och bryn rullen runt om innan du skickar in den i ugnen. Jag hade en potatisgratäng i ugnen sedan tidigare så det fick bli 200 grader. Med termometer behöver man inte vara så noga med ugnstempen. Se bara till att ta ut filén vid 70 grader. Linda in i folie några minuter innan du skär upp den.

Jag gjorde en enkel grönpepparsås till. Grymt god!

Pepprig grönpepparsås

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 10 grönpepparkorn
3-4 rosépepparkorn
svartpeppar
salt
1 tsk vinbärsgelé
1 msk kalvfond

Du kan ta grädde efter smak och fetthalt men kom ihåg att vispgrädde är den enda grädden utan tillsatser. Ta riktig grädde och späd ut den med mjölk om du inte vill ha så fet sås. Mortla pepparkornen, dra i några drag med svartpeppar och blanda allt och koka en liten stund. Smaka av med salt.


Till kött och sås blev det potatisgratäng. Jag skojade till den lite genom att skiva i lite palsternacka i gratängen. Blev jättegott. Smörsvängda trattkantareller blev "grönsaken" till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar