fredag 19 november 2010

Fylld laxschnitzel med cidersmörsåsNär vänner och bekanta vill ha något tips på en god och enkel bjudrätt så brukar jag alltid rekommendera den här. En rätt som jag tror är från något gammalt nummer av Allt om Mat. Alla som någon gång blivit bjudna på den här laxen hos mig har varit lyriska. Rätta mig om jag har fel. Såsen är det som brukar generera flest uppskattande kommentarer. När jag idag lagade såsen så multiplicerade jag receptet med 1,5. Det brukar gå åt! Håll till godo.

FYLLD LAXSCHNITZEL MED CIDERSMÖRSÅS
4 portioner
600 gram laxfilé; 2 tunna skiv/pers
1 syrligt äpple
salt
vitpeppar
olja till pensling

CIDERSMÖRSÅS
2 dl torr äppelcider
2 msk äppelcidervinäger
1 tärning fiskbuljong
0,5 dl créme fraîche
100 gram smör, mjukt
0,5 krm cayennepeppar
hackad gräslök

Köper du din lax med manuell betjäning i fiskdisken, kan du kanske få dina laxschnitzlar tillskurna direkt. Alternativet är att du köper en bit laxfilé och skär själv. Saknar du laxkniv men har en vass och bra kockkniv går det hyggligt bra att skära laxschnitzlar med den också.
Gör så här:
För att få så stora laxschnitzlar som möjligt bör man börja en bra bit
uppe på filén och skära bort en bit snett ner mot skinnet. Sedan kan man
skära ut stora fina schnitzlar; viktigt är att hålla kniven rätt vinklad
hela tiden så att inte skivorna blir mindre efter hand.

Sätt ugnen på 200 grader . Lägg ut 4 av laxskivorna på en lätt smord ugnsplåt. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Förväll äppelskivorna 15-30 sekunder i kokande vatten. Fördela äpplet på laxskivorna. Täck med de resterande laxskivorna.Pensla laxen med olja och krydda laxpaketen lätt med salt och en aning peppar. Baka laxen ca 5 minuter i mitten av ugnen i samband med serveringen. Förbered tillbehören.

Cidersmörsåsen: Mät upp cidern och vinägern i en kastrull och smula i fiskbuljongtärningen. Koka upp och tillsätt creme fraichen under vispning. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår. Vispa nu slutligen i det mjuka smöret klickvis och smaka av såsen med ev salt och en aning cayennepeppar. Tillsätt gräslöken och såsen är klar för servering. Spara några hela gräslöksstrån till garnering. Fördela de äppelfyllda nybakade laxschnitzlarna på heta tallrikar och slå cidersmörsåsen omkring. Garnera med räkor, gräslöksstrån och små varma broccolibuketter. Bjud nykokt pressad potatis till.

1 kommentar:

  1. Detta vill jag ha nästa gång vi äter fisk hos er!

    SvaraRadera