fredag 12 november 2010

Torskrygg i ugnen

Panko
Efter en mycket trevlig ölprovning på Malmö Brygghus (se morgondagens blogg) så väntade den nyinköpta torskryggen på köksbänken. Torskrygg blir alltid bra och kan varieras i det oändliga. Gör man den i ugnen kan man smaksätta med vad man har hemma eller bara med salt och peppar. Nämnda rygg var inhandlad i fiskbilen från Lomma som kommer hit till Vellinge varje fredag. Med ett alltid lika trevligt bemötande och med ett bra utbud har det blivit tradition i vår familj att äta fisk varje fredag. Läsare kan alltså vänta sig fiskidéer efter fredagskvällarna. Nu till dagens hopkok.

Ugnsbakad torskrygg (4 pers)

ca 800 gram färsk torskrygg
smör
röksalt
panko
santa maria piri-piri krydda (god till fisk)
citron

Ugnsbakad torskrygg
Gnid in torskryggen med citron. Smält lite smör, blanda med lite röksalt och pensla fisken. Strö över panko (asiatiskt ströbröd) och krydda med piri-piri. Sätt in i ugnen på allt från 100 grader till 200 beroende på hur snabbt du vill ha den färdig. Den blir absolut bäst om du kör den på låg temperatur och längre tillagningstid. Använd kött-termometer och när den närmar sig 40 grader så öka tempen i ugnen rejält och sätt den på grill de sista minuterna så att fisken (pankon) får lite färg. När torsken nått en temperatur av 40-45 grader så ta ut den och servera med goda tillbehör. Jag gjorde en sås på lite rester av vispgrädde och crème fraiche, smaksatte med fiskbuljong, en skvätt vin, en nypa socker, salt och peppar. Till detta serverades kokt potatis och sparris.

2 kommentarer:

  1. Vad spännande att se vad som händer med fisken efter att du införskaffat den hos oss.
    Trevlig blogg för övrigt, keep up the good work

    Vänliga hälsningar
    Johan, Lomma Fiskvagn

    SvaraRadera
  2. Ser supergott ut och vilken lyx att äta fisk varje fredag. Det skall jag anamma :). Den där fiskbilen verkar bra...

    SvaraRadera