söndag 28 november 2010

Kalvstek

Den irländska kalvsteken som inhandlades billigt på ICA såg riktigt fin ut och skulle säkert bli mycket bra tillsammans med en god sås och kokt potatis.Det bästa är att mat av den typen sköter sig själv när väl förberedelserna är gjorda. En annan fördel är att det i regel blir en hel del rester som man kan ha med sig som lunch till jobbet eller hacka ner till en pytt. Here we go!

Kalvstek med rotfrukter

Kalvstek med gräddsås

ca 1 kg kalvstek
en morot
en palsternacka
ett lagerblad
ett par kvistar timjan
en gul lök
6 st vitpepparkorn
5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk vinbärsgelé
grädde

Stek först steken runt om i smör i en gryta som tål ugn. Lägg sedan i morot, palsternacka och lök i bitar. In med grytan i ugnen. 175 grader i 20 min. Häll sedan på vatten blandat med fond. Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar. Låt stå i ugnen tills innertempen är 70 grader. Ös steken några gånger. Ta ut och låt vila 10-15 min i folie medan du gör såsen. Sila ca 3 dl spad från stekgrytan (spara gärna rotfrukterna, mycket goda) Slå i grädde efter behag, beroende på hur "gräddig" du vill ha såsen. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar. Red såsen till den konsistens du vill ha den. Skiva steken i ganska tunna skivor. Jag serverade med pressgurka (se tidigare recept) kokt potatis och rårörda lingon.

3 kommentarer:

  1. Låter som en hit! Får prova någon söndag.
    /Jocke

    SvaraRadera
  2. Å så gott det blev

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det var till belåtenhet!

      Radera