Kalvstek med rotfrukter |
Kalvstek med gräddsås
ca 1 kg kalvstek
en morot
en palsternacka
ett lagerblad
ett par kvistar timjan
en gul lök
6 st vitpepparkorn
5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk vinbärsgelé
grädde
Stek först steken runt om i smör i en gryta som tål ugn. Lägg sedan i morot, palsternacka och lök i bitar. In med grytan i ugnen. 175 grader i 20 min. Häll sedan på vatten blandat med fond. Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar. Låt stå i ugnen tills innertempen är 70 grader. Ös steken några gånger. Ta ut och låt vila 10-15 min i folie medan du gör såsen. Sila ca 3 dl spad från stekgrytan (spara gärna rotfrukterna, mycket goda) Slå i grädde efter behag, beroende på hur "gräddig" du vill ha såsen. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar. Red såsen till den konsistens du vill ha den. Skiva steken i ganska tunna skivor. Jag serverade med pressgurka (se tidigare recept) kokt potatis och rårörda lingon.
Låter som en hit! Får prova någon söndag.
SvaraRadera/Jocke
Å så gott det blev
SvaraRaderaKul att det var till belåtenhet!
Radera