söndag 7 november 2010

Kalkon och MFF

Kärleksmums


Mycket att stå i idag. Gäster som kommer för att äta och förhoppningsvis se MFF ta hem guldet. Min fru ville dessutom ha kärleksmums med sig till praktiken så det var bara att sätta fart. När plåten väl var i ugnen och yngste sonen slickat byttan med smet till frukost så gjorde jag pressgurka till kalkonen ikväll. Pressgurka är både enkelt, snabbt och grymt gott till det mesta. Se recept nedan.
"Stuffing" till kalkonen
Den färska Ingelstakalkonen fyllde jag med syrliga äpplen, katrinplommon och persilja innan den åkte in för en lång vända i ugnen. Vitsen med allt detta förmiddagsmeck var ju att kunna se matchen utan att behöva springa mellan köket och TV´n.
Redo för ugnen
Kalkonen blev grym med kokt potatis, rödkål, brysselkål, pressgurkan och portvinssås. En riktig festmiddag för att fira den allsvenska segern.

Pressgurka
Pressgurka
1 gurka (skalad eller inte, välj själv) som hyvlas enklast med osthyvel. Strö lite salt på skivorna och lägg något tungt som press i en halvtimme. Häll av vätskan.
Blanda en lag av:
2-3 msk ättiksprit 12% (beroende på hur mycket "bite" du vill ha i lagen)
1 dl vatten
2 msk socker
lite vitpeppar
finhackad persilja efter smak. Jag brukar ta ett par matskedar.
Rör tills sockret löst sig, blanda med gurkskivorna. Låt helst stå en stund om du kan bärga dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar