tisdag 24 maj 2011

Grillad fläskytterfilé med sötsyrlig tomatsky och marinerad broccoli

Nötytterfilé eller motsvarande fläskytterfilé är styckningsdetaljer som lämpar sig ypperligt att helsteka eller grilla. Tillagar man bitarna hela med termometer och låter köttet vila ordentligt efteråt så blir det riktigt saftigt och gott. Låter man däremot köttet gå för länge och man sedan skär upp det direkt så blir det torrt och tråkigt. Var noga så är det ett väldigt prisvärt kött som ofta säljs till bra pris.
Min variant av ett Bufférecept:

Missade persiljan, damn!

Grillad fläskytterfilé med sötsyrlig tomatsky och marinerad broccoli
4 pers


ca 600 gram nötytterfilé, fläskytterfilé eller benfri kotlett
grillkrydda (gärna någon variant med vitlök)
900 gram delikatesspotatis (eller färskpotatis)
1/2 dl hackad bladpersilja
2 stora tomater eller en ask körsbärstomater eller liknande
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
500 gram broccoli
1 citron
olivolja, smör
salt och peppar


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader eller starta grillen.
  2. Skär broccolin i mindre bitar. Skala och skiva stammen i tunna skivor. Koka broccolin mycket lätt bara någon minut. Häll av och blanda med rivet skal av en citron, 2 msk olivolja och 2 krm salt. Blanda runt ordentligt och låt stå i ca 30 minuter.
  3. Gnid in köttet med grillkrydda.
  4. Bryn köttet runt om i en stekpanna i lite olja och smör eller grilla den så att den får färg runt om.
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ stekpannan åt sidan eller om du grillar så grilla den indirekt, alltså inte över glöden, och gärna med lock med termometern i den tjockaste delen av köttet. Kolla på förpackningen vilken temperatur som är den idealiska.
  6. Linda in köttet i folie när det är klart. Låt det vila 10-15 minuter.
  7. Koka potatisen, låt den sedan ånga av och blanda med 2 msk olja, 1/2 tsk salt, 1 krm peppar och persiljan.
  8. Skär tomaterna i tärningar och stek dem tillsammans med balsamvinäger och honung i lite olja. Låt småkoka i ca 5 minuter.
  9. Skär köttet i skivor och servera med potatisen, tomatskyn och den marinerade broccolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar